MF DNES

Erdogan bude Unii diktovat

Po potlačení vojenského puče míří vztahy Ankary s EU, USA a i v rámci Aliance do nejtěžší krize za desítky let.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Asi prvním světovým státníkem, s kterým si turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po potlačení puče zatelefono­val, nebyl americký prezident Barack Obama, ani německá kancléřka Angela Merkelová, ale ruský prezident Vladimir Putin. Putin, který Erdogana jasně podpořil, se s ním dohodl na osobní schůzce počátkem srpna. Ta by měla definitivn­ě překonat krizi mezi Ankarou a Moskvou vzniklou loni v listopadu po sestřelení ruské stíhačky Tureckem.

Západ naproti tomu sčítá škody a snaží se zabránit katastrofá­lnímu vývoji. Unii, USA ani Německu nepomůže, že Brusel, Washington i Berlín už v době, kdy měl puč ještě šanci na úspěch, pokus o převrat odsoudili. Bylo to totiž příliš málo, příliš pozdě a příliš nekonkrétn­ě. Zvláště pokud se jedná o osobní podporu prezidento­vi Erdoganovi, jehož svržení bylo hlavním cílem pučistů. „Německo stojí na straně těch, kteří v Turecku brání demokracii a zásady právního státu,“uvedla kancléřka Angela Merkelová. Jak však na stránkách Deutsche Welle připomíná analytik Christoph Strack, v celém prohlášení se nevyskytuj­e ani náznak osobní podpory Erdoganovi. Erdoganovo jméno nenajdeme ani ve slovech unijního „prezidenta“Donalda Tuska. „Turecko je klíčovým partnerem Evropské unie. EU plně podporuje demokratic­ky zvolenou vládu, instituce země a právní stát.“

Ještě hůř jsou na tom Spojené státy, které poskytují azyl největšímu Erdoganovu protivníko­vi, vlivnému duchovnímu Fethullaho­vi Gülenovi. Gülena turecký prezident označil za strůjce převratu a Ankara velice drsně žádá Washington o jeho vydání. „Každá země, která se postaví za Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je s Tureckem ve válce,“varoval Washington premiér Binali Yildirim. USA se včera musely ohradit proti nařčení ankarských vládních kruhů, že se na organizaci puče podílely.

Unie je vydírateln­á

Jak Evropskou unii, tak Spojené státy čekají s Tureckem obrovské problémy. Za nejkratší konec provazu tahá Unie, která si nemůže dovolit Ankaru rozhněvat, protože nemá alternativ­u k dohodě s Tureckem o migrantech, jež letos zastavila jejich příliv „balkánskou trasou“. Dohoda může kdykoli padnout a EU stále nemá žádný mechanismu­s, jak jinak přílivu statisíců dalších migrantů na řecké ostrovy zabránit. Příkaz Erdogana „otevřete hranice“může přijít každým dnem, zvláště pokud si Řecko bude rozmýšlet vydání strůjců puče, kteří tam uprchli.

Unie bude proto muset zapomenout na své výhrady k dodržování zásad demokracie v Turecku, a to přesto, že nezdařený puč Erdogan už teď viditelně využívá k likvidaci zbytků nezávisléh­o soudnictví a ještě použije k odstranění dalších politickýc­h protivníků. „Výzvy Západu k demokracii a dodržování právního státu budou mít jen velice malý vliv,“uvedl na serveru Politico Marc Pierini, bývalý velvyslane­c EU v Turecku. „Hlavní obětí převratu bude turecká demokracie,“dodává Pierini.

Jen o trochu lepší vyjednávac­í pozici mají USA a NATO. Turecko se z vojenského hlediska vzhledem k válce v Sýrii, Iráku a napětí s Íránem zatím bez Aliance neobejde, ale na druhé straně i pro NATO a Spojené státy je Ankara se svojí druhou největší armádou klíčová, podobně jako základny v Turecku pro boj s Islámským státem.

Erdoganův hněv, který se obrací proti části armády, nebude mít ani Washington příliš šancí tlumit. Spojené státy budou muset jen přihlížet, jak mnoho důstojníků z elity tureckých ozbrojenýc­h sil, vystudovan­ých většinou v USA, ponese důsledky Erdoganovy msty.

 ?? Foto: Reuters ?? Stojíme za prezidente­m Vojenská rebelie ukázala především to, jak ohromnou podporu odhodlanýc­h lidí prezident Erdogan má.
Foto: Reuters Stojíme za prezidente­m Vojenská rebelie ukázala především to, jak ohromnou podporu odhodlanýc­h lidí prezident Erdogan má.
 ?? Foto: Reuters ?? Ráno bylo po všem Policista sedí na věži obrněného vozidla v Istanbulu. Pokus o převrat skončil během několika hodin, v sobotu už měla policie Istanbul i Ankaru pod kontrolou.
Foto: Reuters Ráno bylo po všem Policista sedí na věži obrněného vozidla v Istanbulu. Pokus o převrat skončil během několika hodin, v sobotu už měla policie Istanbul i Ankaru pod kontrolou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia