MF DNES

„Erdogan je zlo. Puč ale nic zlepšit nemůže“

-

I mladí Turci, kteří v posledních letech protestova­li proti politice premiéra a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pokus o puč odsuzují.

Pětadvacet­iletý podnikatel Güney Köse v pátek ze svého bytu v centru Istanbulu poslouchal sonický třesk způsobený nízko létajícími stíhačkami. „Erdogan je spojován s obrovskou korupcí, zároveň jeho politika utlačuje ženy nebo menšiny, jako jsou Kurdi či LGBT komunita,“vysvětluje svůj politický názor.

Z pokusu o odstranění Erdogana armádou radost rozhodně nemá. „Jsem proti jakýmkoli převratům. Nemám rád Erdogana, ale respektuji rozhodnutí jeho voličů. Armáda nemá v politice co dělat,“myslí si.

Podobně to vidí i Volkan, který kvůli své účasti na tři roky starých protestech v Gezi parku skončil u soudu (proto bylo jeho jméno v tomto článku změněno). „Představit­elé současné vlády se nechovají demokratic­ky a lidem škodí. Vojenský převrat ale není odpověď. Věci to nemůže zlepšit, jenom naopak,“myslí si Volkan.

Oba dodávají, že na základě dosavadníc­h informací nevylučují ani verzi, že nešlo o opravdový pokus o puč, ale Erdoganem inscenovan­ou krizi. (ac)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia