MF DNES

Od nehody už letos ujelo téměř osm tisíc řidičů

-

Ujíždění od nehod je stále častější. Podle policejníc­h statistik letos nezůstalo na místě střetu 7 851 řidičů, což je o 600 více než za první polovinu loňského roku. Na alarmující statistiku upozornil Český rozhlas Radiožurná­l.

„Nárůst připočítáv­áme i tomu, že roste absolutní počet dopravních nehod jako takových. V drtivé většině případů se nicméně jedná o dopravní nehody pouze s hmotnou škodou,“řekl Radiožurná­lu ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Nejhorší byla statistika řidičů, kteří ujeli od dopravních nehod, před deseti lety. V prvním pololetí roku 2006 to bylo přes 9 tisíc řidičů. Pak tato čísla až do roku 2009 klesala k pěti tisícům případů a od té doby opět nepříznivě narůstala až k současnému stavu.

Ministerst­vo dopravy i kvůli tomu plánuje, že by se pokuta za ujetí od nehody mohla zvýšit ze současných pěti tisíc na 25 tisíc korun. „Novela, která počítá s vyššími sankcemi, by měla jít do připomínko­vého řízení po prázdninác­h,“řekl ministr dopravy Dan Ťok .

„Toto je jeden z největších přestupků, že řidič odjede od toho, co způsobil. A myslím si, že pokud třeba není v šoku a nestalo se mu něco podobného, tak by každý člověk měl cítit svou povinnost, že v případě, že zapříčiní nehodu, tak o to víc by potom měl pomáhat,“doplnil Ťok.

Mimo pokuty však může být řidič stíhán za neposkytnu­tí pomoci v případě, že byl při havárii někdo zraněn. Za to mu hrozí až pět let vězení. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia