MF DNES

Osvěta na festivalu: mezi rockery pásky „nefrčí“

Rockový festival je rizikovým místem, kde hrozí střet chodce s autem ve tmě. Přesto tam lidé zatím reflexní pásky nenosí.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Už od jara platí povinnost, že člověk má nosit reflexní prvek, pokud kráčí po silnici na neosvětlen­ém místě mimo obec.

Jedním z míst, kam bych si pásku určitě vzal, je rockový festival někde v areálu v polích, jako byly víkendové České hrady.cz na Točníku. Návštěvník tam na silničce mezi vesnicí a festivalov­ým areálem chodí přímo v jízdní dráze aut, za tmy a dost často ne moc střízlivý.

Auta tam sice právě proto jezdí většinou krokem, ale neplatí to vždy. Občas se to někdo pokusil i na krátkém úseku rozjet. Proto jsem právě na Točníku zkusil prozkoumat, jestli lidé pásky nebo jiné „svítící prvky“nosí. Měl je málokdo, možná každý třicátý, většinou starší lidé. Ti si přidělali zatočený pásek na poutko batohu. Dalších pár návštěvník­ů si aspoň svítilo baterkou. Abych mohl lidi kvůli reportáži snadněji oslovit a nevyděsil je ve tmě, rozhodl jsem se pro malý fígl. Nakoupil jsem deset pásek a rozdával je, abych si s lidmi mohl snadněji promluvit o tom, proč je nenosí. Jedním z důvodů je zapomnětli­vost.

„Máme doma asi čtyři, bereme si je na kolo, ale je pravda, že na akce ne,“uznávají Petra a Leontýna z Posázaví, které si ode mě pásku vděčně berou a ještě se diví, že je zadarmo. Podobné je to s tříčlennou rodinkou, které udám pásky hned tři. „My je nosíme v Praze,“vysvětluje dcera, zatímco s matkou luštíme ve tmě, jak si pásku správně upevnit.

Na druhou stranu jsem překvapen, že spousta hlavně teenagerů pásku zdvořile odmítne. Jako kdyby jim i tento malý nemódní doplněk kazil image rockera.

Další pásku si bere chlapík, který po silnici jede s kočárkem. Měl sice svítilnu, ale přece jen by na frekventov­aném úseku mohl být vidět více.

Pravda je, že po nejrizikov­ější hlavní silnici mezi obcemi Točník a Žebrák, kde se jezdí devadesátk­ou, už pět let účastníci Českých hradů nechodí. Obec jim tam v roce 2011 postavila podél silnice cyklostezk­u.

Vracím se do Prahy a jsem rád, že cestou nepotkávám žádného špatně viditelnéh­o chodce na silnici. Přesněji, nepotkávám vůbec žádného chodce. Je z toho jasné, že ani policie nemůže dost dobře udělat nějaký zátah na chodce bez pásek a při něm na ně „preventivn­ě působit“. Uprostřed noci alejemi téměř nikdo neputuje. Když už se však někdo na takovou cestu bez reflexního prvku vydá, riskuje hodně.

Poradce ministra Dana Ťoka pro bezpečnost dopravy Petr Jansa říká, že žádná statistika, kolik lidí poslechlo a pásky nosí, zatím neexistuje. „Asi by to byl dobrý nápad nějaký výzkum mezi lidmi udělat. Co ale vím, je, že policie už udělila první pokutu někde ve středních Čechách. Byl to ale výjimečný případ,“míní Jansa. BESIP se podle něj snažil s pořadateli rockových festivalů dohodnout na spolupráci a rozdávání reflexních pásek, ale příliš se to nepovedlo.

 ?? Foto: Jakub Pokorný, MF DNES ?? Riskuje Návštěvník­ů festivalu chodilo v noci po úzké silnici od Točníku dost, reflexní pásku neměl téměř nikdo.
Foto: Jakub Pokorný, MF DNES Riskuje Návštěvník­ů festivalu chodilo v noci po úzké silnici od Točníku dost, reflexní pásku neměl téměř nikdo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia