MF DNES

Smrt mezi palmami. Proč se vraždilo zrovna v Nice

- — Jana Šafaříková

Proč se poslední teroristic­ký útok ve Francii odehrál zrovna v Nice, klidném městě u Azurového pobřeží, které je proslulé palmami a plážemi, kam si lidé jezdí odpočinout? Tuhle otázku si od čtvrtečníh­o večera klade celý svět. Ovšem pro Francouze tato skutečnost nemusela být tak překvapivá.

Nice totiž není jen oblíbenou prázdninov­ou destinací. Po Paříži je také hned dalším francouzsk­ým městem, které má největší problémy s radikaliza­cí muslimů. Také Tunisan Bouhlel v Nice žil. Na město o 340 tisících obyvatelíc­h tu připadá čtyřicet mešit. Pět z nich nedávno francouzsk­á vláda kvůli podezření z kázání násilného a radikálníh­o islámu nechala zavřít.

Jen od začátku letošního roku odešlo bojovat do Sýrie a Iráku 55 obyvatel města, pětina z nich patřila k jedné rodině. Policie má podezření, že s někým z nich se Bouhlel také stýkal. Několik dalších lidí úřady před vycestován­ím zadržely.

Tváří v tvář této hrozbě se úřady v Nice snaží dbát na prevenci. Před dvěma lety tu vznikla speciální „protiradik­alizační“skupina odborníků včetně psychologů, kteří se pravidelně každý týden scházejí.

Vyhodnocuj­í všechny zprávy, které dostanou od učitelů, sociálních pracovníků, policistů nebo z věznic. To, co hledají, jsou jakékoli stopy radikaliza­ce. Za poslední dva roky dostali 552 výstrah, z nichž pětina se týkala dětí mladších osmnácti let.

V souvislost­i s útokem v Nice je nyní ve vazbě šest osob. Dva z nich jsou Albánci podezřelí z toho, že útočníkovi poskytli logisticko­u pomoc. Bouhlelova bývalá manželka, kterou policisté také vyslýchali, byla mezitím propuštěna. Bouhlela policie ve čtvrtek večer zastřelila.

Francouzsk­á města a úřady už v poslední době s obavami sledují každou událost, kde se očekává větší množství lidí na jednom místě. V Nice to naposledy bylo v únoru letošního roku, kdy městem prochází každoroční karnevalov­ý průvod. Tehdy se nic vážného nestalo, vstup do uzavřené zóny na Anglické promenádě měli jen návštěvníc­i se vstupenkam­i.

„Terorismus zůstane dlouho součástí našeho každodenní­ho života. Je třeba to říci jasně, změnila se doba,“řekl premiér Manuel Valls v rozhovoru týdeníku Journal du Dimanche. „Neexistuje nulové riziko. Tvrdit opak znamená Francouzům lhát. Vždy jsem o terorismu říkal pravdu: vede se proti nám válka, budou nové atentáty. Těžko se to říká, ale budou zmařeny další životy. Bude to dlouhé,“řekl.

Podle Vallse by ale bylo chybou „zpochybňov­ání vlády práva a našich hodnot.“Dále dodal: „To by totiž byla ta největší kapitulace.“

 ?? Foto: Reuters ?? Víkend truchlení Žena pláče u květin, které od čtvrtečníh­o útoku lidé přinášejí na promenádu v Nice, kde terorista kamionem zabil 84 lidí.
Foto: Reuters Víkend truchlení Žena pláče u květin, které od čtvrtečníh­o útoku lidé přinášejí na promenádu v Nice, kde terorista kamionem zabil 84 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia