MF DNES

Německý tunel Blanka? Filharmoni­e

- Jan Sůra redaktor MF DNES

V Česku se stal tunel Blanka synonymem pro stavbu, která trvá déle a nakonec přijde výrazně dráž než původní rozpočet. Svoji Blanku mají ale i jinde. V Hamburku je před dokončením budova Labské filharmoni­e, která se prodražila více než desetináso­bně a zpoždění má šest let.

Zatímco se teď v Hamburku nejvíce řeší loterie o lístky na zahajovací koncert Elbphilhar­monie naplánovan­ý na 11. ledna, budova se do historie už stihla zapsat tím, jaké zpoždění má a o kolik se prodražila. Současně ale vznikla Hamburku zcela nová dominanta.

„Věřím, že nadšení z jedinečné architektu­ry nakonec v lidech převáží nad dojmem předražené stavby,“řekl letos na jaře hamburský primátor Olaf Scholtz. Podle něj trojice koncertníc­h síní ve 110 metrů vysoké budově vyvolává stejné pocity jako návštěva katedrály.

Ze stavby filharmoni­e se postupně stala noční můra celé radnice. Ještě při projektová­ní se mluvilo nejprve o zhruba 77 milionech eur za celou budovu, postupně cena stoupla až na 789 milionů eur. Radnice později sama přiznala, že původní odhady nákladů byly nereálné. „Jsem přesvědčen, že i kdybychom od počátku znali konečnou cenu, Labskou filharmoni­i bychom postavili. A kdyby radnice v minulosti pečlivěji plánovala, mohly být náklady i o třetinu nižší,“podotkl primátor.

Přístavní město věří, že nová budova ještě více přiláká turisty. Hamburk ročně navštíví 13 milionů lidí, jejich počty trvale rostou. Budova se má stát jedním z hlavních magnetů pro návštěvu.

Labská filharmoni­e nabídne 2100 míst ve velkém sále a 550 míst v malém sále. Ve výšce 37 metrů bude volně přístupná vyhlídková terasa s restaurace­mi, která nabídne pohled na celý Hamburk. „Naším cílem je, aby každý Hamburčan a každý návštěvník města aspoň jednou do Labské filharmoni­e zavítal,“řekl Scholz. V budově bude ještě hotel a několik desítek bytů.

Budova se dostala už do nedalekého největšího modelového kolejiště na světě Miniatur Wunderland. Model budovy tu otevřeli už v roce 2013.

Stavbu v podobě prosklené nástavby na stávajícím památkově chráněném skladišti navrhla basilejská kancelář Herz & de Meuron, která je podepsaná pod stavbou Allianz arény v Mnichově, Ptačího hnízda v Pekingu nebo pod rozšířením Tate Modern v Londýně. Silueta budovy má připomínat vzdouvajíc­í se řeku.

Problémy se zdražování­m stavby se táhnou od počátku příprav stavby. V roce 2003 se mluvilo po architekto­nické soutěži o 77 milionech eur, v roce 2006 vyhrálo soutěž na stavbu sdružení Adamanta, složené ze stavební firmy Hochtief a Commerzban­k, za 241 milionů eur.

Stavbu prodražila například speciální okna, každé je vyrobené na míru a stojí přes dvacet tisíc eur. Na budově jich je přes tisíc. Během stavby začaly velké rozbroje mezi stavební firmou a architekty. Stavební firma upozornila například na nedostatky v požárním zabezpečen­í, kvůli kterým se musel projekt předělávat. Jen náklady na projekty dosáhly 69 milionů eur.

Budova se otevře letos v listopadu, ale pouze její část, například obří dvorana. Koncerty začnou až v lednu příštího roku.

 ??  ?? Budova hamburské filharmoni­e se prodražila desetináso­bně
Budova hamburské filharmoni­e se prodražila desetináso­bně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia