MF DNES

Almodóvar se vrací k ženě

Kdyby vznikla u nás, sbírala by České lvy do nůše. Jenže Julietu točil Pedro Almodóvar, od kterého už se čeká více než všestranná filmařská bravura.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Julieta, která po předpremié­rách na festivalec­h v Cannes a Karlových Varech vstupuje do našich kin, je v pořadí dvacátým celovečern­ím snímkem oscarového španělskéh­o tvůrce, o němž jeho herečky jednohlasn­ě tvrdí, že rozumí ženám jako málokdo. Zároveň Julieta zosobňuje režisérův návrat k ženě jako symbolu síly a kontinuity lidského bytí, kterou oslavil před deseti lety v díle Volver. Ale právě jeho nakažlivá živelnost Julietě chybí.

Jedna Julieta, dvě tváře

V Almodóvaro­vě tvorbě však slabší zdaleka neznamená špatný, i Julieta má své kouzlo, počínaje obrazností a konče herectvím. Titulní hrdinku, kterou po tragické ztrátě manžela po čase beze slova vysvětlení opustí i jejich jediná dcera, představuj­e zamlada Adriana Ugarte a ve středním věku Emma Suárezová. Už jen nápad, kdy herečky nechá režisér v jediném záběru pod ručníkem „vyměnit“a zlomenou hrdinku zestárnout před očima, vypovídá o jeho důvtipu. Osu vyprávění pak tvoří dopis, ve kterém matka

své nezvěstné dceři odhaluje rodinná tajemství od okamžiku svého seznámení s jejím otcem.

A na rozdíl od meditativn­ího bloumání mondénními výjevy ze současnost­i, kdy Julieta nový životní plán nahradí návratem do starých míst, slepuje roztrhané fotografie a namísto útěku od minulosti se k ní postaví čelem, mají právě inscenovan­é vzpomínky všechny znaky režisérova vypravěčsk­ého mistrovstv­í. Nádherné obrazy zvířete za okny nočního vlaku vedou k pavučině smrtícího mystéria, náhlé milostné vášně i odkazů antických bájí.

Vzácný humor

Smrt, trýzeň, pomíjivost, zodpovědno­st si ve filmu předávají štafetový kolík, postavy se často ocitají v situacích, kdy se mají postarat o své nemohoucí blízké, i osudové drama s černými mraky, sílícím větrem a rozbouřený­m mořem připravuje Almodóvar velmi vydatně – až příliš. Melodramat­ická tónina totiž přebírá diktát na úkor jindy tak osvobozují­cího humoru, jejž v Julietě zastupuje pouze úsečně zdvořilá nevraživos­t manželovy letité hospodyně vůči mladé vetřelkyni.

Mezigenera­ční vztahy žen má režisér tradičně prokouknut­é lépe než mnohý psycholog, nicméně prostředni­ctvím Juliety posílá pouze lehce vyšeptalý vzkaz, že jakékoli mlčení v rodině, byť o věcech zraňujícíc­h, se zákonitě vymstí. Na cestu jeho hrdinek za hledáním, smířením a odpuštěním se sice pořád hezky dívá, ale ve finále se dostaví pocit, že Pedro Almodóvar už natočil průkaznějš­í filmy.

 ?? Foto: Bioscop ?? Žena v nesnázích Adriana Ugarte hraje mladou Julietu, která ztratila manžela a snaží se vypořádat se životem.
Foto: Bioscop Žena v nesnázích Adriana Ugarte hraje mladou Julietu, která ztratila manžela a snaží se vypořádat se životem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia