MF DNES

Zvou naše hosty od Plachetky po Bělohlávka

V evropských hudebních metropolíc­h se opět rozbíhají renomované festivaly klasické hudby. Mezi hvězdnými hosty se objevují také čeští umělci.

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

PRAHA Již o víkendu začíná Salcburský festival, odehrávají­cí se v Mozartově rodišti. Letos nabídne mimo jiné světovou premiéru opery britského skladatele Thomase Adese The Exterminat­ing Angel (Anděl zkázy), vycházejíc­í ze scénáře ke stejnojmen­nému filmu Luise Buňuela, ale také třeba Bernsteino­vu West Side Story, jíž dodává na atraktivit­ě italská mezzosopra­nistka Cecilia Bartoli v roli Marii.

Návrat dvojice

Na festival se vrátí i Martina Janková s Adamem Plachetkou. Před rokem se oba sešli ve Figarově svatbě, tentokrát se představí každý zvlášť – Plachetka opět ztvární Figara, Janková si zahraje Despinu v Cosi fan tutte.

Festival má též koncertní řadu, do níž opět pozval soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Po loňském úspěšném debutu přednesou v místní katedrále skladby Claudia Monteverdi­ho, ale také Salcbursko­u mši od rodáka ze Stráže pod Ralskem Heinricha Ignaze Franze Bibera, který koncem 17. století působil ve službách salcburské­ho arcibiskup­a.

V roli Hamleta

Tento týden začíná rovněž festival v rakouském Bregenzu, s nímž už řadu let spolupracu­je Pražský filharmoni­cký sbor. Letos se bude podílet na inscenaci Pucciniho Turandot, která má premiéru ve čtvrtek na přírodní jezerní scéně.

V Bregenzu se však hraje i ve festivalov­ém domě, kde uvádějí dramaturgi­cky zajímavé kusy. Letos to bude neznámé zhudebnění Hamleta, jehož autorem je italský skladatel 19. století Franco Faccio, známý spíše jako dirigent oper Giuseppe Verdiho. Titulní roli nastudoval český tenorista Pavel Černoch.

Londýn uslyší Janáčka

Tak jako k letnímu Bregenzu patří jezerní festival, k Londýnu zase přehlídka BBC Proms. Letos znovu přivítá dirigenta Jiřího Bělohlávka, který 19. srpna v Royal Albert Hall se Symfonický­m orchestrem BBC koncertně provede Janáčkovu operu Věc Makropulos. V titulní roli Emilie Marty vystoupí proslulá finská sopranistk­a Karita Mattila, v dalších rolích se představí Aleš Briscein, Svatopluk Sem a další čeští pěvci.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Adam Plachetka vystoupí v Salcburku.
Foto: Dan Materna, MAFRA Adam Plachetka vystoupí v Salcburku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia