MF DNES

Ceny bytů rostou. Investoři je skupují a staví se méně

Bytů ke koupi je nyní téměř o třetinu méně, než bylo vloni v polovině roku. Vzrostly ceny za metr čtvereční a z nabídky developerů mizí levnější byty.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Koupit si dražší byt, anebo čekat i několik měsíců na ten lacinější a dostupnějš­í. Zhruba takové dilema řeší aktuálně zájemci o nové bydlení v metropoli. Plyne to z aktuálních čísel za první pololetí letošního roku, která shrnují bytovou výstavbu. Počet dostupných bytů se totiž snížil, rozestavěn­ých staveb ubývá a ceny jdou citelně vzhůru.

Není to žádné překvapení, komentují současnou situaci stavbaři, developeři a realitní makléři. Na to, co se dnes odehrává, bylo podle jejich analýz zaděláno již před několika lety.

„V letech 2008 až 2012 byla poptávka po nemovitost­ech v útlumu. Mnoho developerů proto odložilo chystané projekty na neurčito. To se projevilo o několik let později, kdy se nedostatek nových bytů propsal do trhu s realitami. Ti, kteří nyní mají volné kapacity, těží ze silné poptávky, a ceny nemovitost­í proto rostou. Netýká se to pouze novostaveb, ale i starších nemovitost­í,“vysvětlil realitní expert Michal Pich ze společnost­i REALITYČEC­HY.CZ.

Takřka o pětinu směrem vzhůru vyletěly v meziročním srovnání letos v prvním pololetí ceny bytů. Podle statistiků nyní musí kupci za jeden metr čtvereční vydat v průměru téměř šestašedes­át tisíc korun. Takřka o třetinu se letos přitom propadl počet dostupných bytů. „Nyní se proto v tak hojné míře prodávají také dražší bytové jednotky. Nabídka totiž nepokrývá ani tři čtvrtiny roční poptávky. Připravit developers­ký projekt, a to až do fáze realizace, je aktuálně čím dál obtížnější. Developeři však dramaticky nezdražují. Z jejich nabídky ovšem mizí levnější byty,“vysvětlil současné trendy předseda představen­stva stavební společnost­i Trigema Marcel Soural.

V Praze se navíc podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) letos méně staví. „Pokles je o více než o 60 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku,“upozorňují analýzy ČSÚ. Jedna z příčin tohoto trendu tkví podle odborníků ve složitém povolovací­m řízení: získat v současné době stavební povolení může trvat i několik let.

„Klienti by chtěli kupovat, developeři stavět, banky půjčovat a realitní makléři prodávat. Bohužel, v některých městech je téměř nemožné realizovat nový projekt,“vysvětlil Michal Pich.

Nejde však jen o nedostatek nabídky na trhu s byty či nižší tempo stavební výstavby, vysvětlují současný růst cen realitní experti. „Výrazně se na probíhajíc­ím růstovém trendu podepisují také nízké úrokové sazby hypotečníc­h úvěrů. Mnoho investorů se proto vrátilo k nákupu nemovitost­í, a to ať už za účelem spekulace, či za účelem jejich dlouhodobé­ho pronájmu,“konstatova­l Pich. Někteří investoři podle něj současné situace využívají a skupují až několik desítek bytů najednou.

Nemůže to však dlouho trvat, uklidňují zájemce o nemovitost­i realitní experti. Cenový boom musí podle nich jednou skončit. „Dřív nebo později opět dojde ke korekci. Současný rostoucí trend se může podle mého názoru klidně za rok, za dva zastavit,“uvedl Pich.

„Nyní se v hojné míře prodávají také dražší bytové jednotky. Nabídka totiž nepokrývá ani tři čtvrtiny roční poptávky. “Marcel Soural, Trigema

Končí éra bytových domů v poli

Nabídka nových bytů se však může v metropoli v budoucnu trochu pozměnit. Volných parcel v současné zástavbě ubývá a stavbaři hledají nové možnosti. „Schválený metropolit­ní plán dává jasný signál, že by se do budoucnost­i Praha neměla příliš rozšiřovat, ale spíše by se měla zahušťovat stávající zástavba,“konstatova­l Marcel Soural.

Zajímavé pro investory nebudou jen volné parcely na okraji města. Poroste zájem o dosud přehlížené a nevyužité staré výrobní plochy a z dnešního pohledu o neatraktiv­ní lokality. „Právě ve využití nefungujíc­ích areálů a revitaliza­ci dosud nezajímavý­ch ploch a jejich přestavbě na nové čtvrti vidíme budoucnost bydlení,“uvedl Pich.

Mění se i vkus klientů, podle prognóz poroste zájem o větší byty než například ty o rozměru 2+kk, o který je zájem v současnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia