MF DNES

Zákaz pro segwaye se rozšíří i mimo rezervaci

-

PRAHA Zákaz vjezdu elektrický­ch vozítek Segway do pražské památkové rezervace se oproti původnímu návrhu rozšíří i mimo rezervaci. Platit bude v Praze 1, v části Vinohrad, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, v Libni a celých Holešovicí­ch a na Letné.

Do výše vyjmenovan­ých pražských částí nebudou moci prakticky vůbec. Kromě zákazu vjezdu na chodníky, do pěších zón a na stezky pro cyklisty a chodce bude totiž zákaz platit i pro silnice.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) řekla, že zákaz bude platit od první poloviny srpna. Proti omezení se postavila Asociace Ssegway ČR, která sdružuje 25 firem. O zaměstnání prý přijde asi 300 lidí. Asociace hrozí městu žalobami.

„Vyšli jsme vstříc připomínká­m městských částí a ten původní návrh ještě rozšířili. Myslím, že vozítka Segway do centra města nepatří. Každý, kdo se sem tam centrem města projde, musí vidět, že občas jde o zdraví,“uvedla. Zákaz pražští radní rozšířili i na vozovky. „Pokud by se všechna vozítka přesunula z pěších zón na silnice a turisté by se více než dopravě věnovali památkám, vystavoval­i bychom tím nebezpečí jak je samé, tak všechny řidiče,“doplnila primátorka.

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Do té doby zákon na dvoukolová elektrická vozítka pohlížel jako na chodce. Na provoz vozítek si dlouhodobě stěžovali občané a radnice Prahy 1.

Památková rezervace pokrývá celou Prahu 1 a část Prahy 2. Do památkové rezervace patří okrajově i části Prahy 4,5, 6, 7 a 8. V Praze 6 na žádost radnice zákaz platit nebude. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia