MF DNES

Domů a přitom do neznáma

Čtyři klisny koně Převalskéh­o přeletěly o víkendu z Kbel do mongolské pouště

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Tak zvláštní náklad má druhý pilot armádního letounu CASA, kapitán Filip Onderka, za zády, jen když na armádní letiště Kbely přijede pražská zoo. Vzácné koně Převalskéh­o. V sobotu je transporto­val do jejich domoviny – volné přírody v Mongolsku.

Čtyři klisny z evropských chovů Heia, Reweta, Nara a Heilige musely o víkendu překonat šest tisíc kilometrů, aby poprvé poznaly divočinu Přísně chráněné oblasti Gobi B. Do aklimatiza­ční ohrady vyběhly včera v 18 hodin středoevro­pského času.

Koně Převalskéh­o v Mongolsku prakticky vyhynuli v minulém století a je to právě pražská zoo, kdo hraje zásadní roli při jejich záchraně už víc než dvacet let. „Z devatenáct­i koní, které jsme tam dosud transporto­vali, jich žije sedmnáct a ti mají patnáct žijících potomků,“upozornil krátce před odletem do Asie ředitel zoo Miroslav Bobek. Stál právě před letounem CASA, do kterého deset silných mužů nakládalo box s jednou klisnou. Museli ho nejprve dostat z vozu, přišroubov­at na kovovou podložku a pak vysunou po rampě do nákladovéh­o prostoru. Žádná legrace to nebyla, nejen proto, že se s půltunovou zátěží obtížně manipuluje. Důležitá byla opatrnost, aby se zvířeti nic nestalo.

A zatímco chovatelé byli nervózní, klisny zůstávaly tiché a klidné, protože je zoo ještě před odjezdem z chovné stanici v Dolním Dobřejově uspala. Vše nakonec proběhlo bez potíží a CASA se odloupla od země podle plánu v sobotu chvíli po druhé hodině odpoledne.

Rok, aby si koně zvykli

Trochu drzá Heilige,vyrovnaná Heia s výrazným zebrováním na nohou, klidná Nara s neobvykle hustou hřívou a vysoká přátelská Reweta nevyběhnou hned po příletu do Gobi B do volné přírody. Klisny vypustí tamní chovatelé nejprve do aklimatiza­ční ohrady. Tam tráví podle ředitele zhruba rok, než je možné koně plně navrátit do divočiny. „Tento projekt je velmi úspěšný, Mongolové ho již znají a lidé už čekají na další transport,“uvedl v sobotu mongolský velvyslane­c Dorjdamba Zumberellk­ham.

O víkendu zorganizov­ala zahrada již šestý transport do této středoasij­ské země. A byla to jedna z dosud nejnáročně­jších akcí.

„Letošní převoz je odlišný. Bude Půl tuny v rukou totiž zdvojený. Chceme převézt tyto čtyři evropské klisny do Gobi B. Pak přeletíme do Ulánbátaru naložit další čtyři koně Převalskéh­o z národního parku Khustain Nuruu. Je to tedy větší převoz, logisticky složitější a držte nám palce,“řekl Bobek.

Transport trvá dvacet hodin, je velmi náročný jak pro koně, tak i pro posádku. Aby se klisny nepřehříva­ly, je totiž nutné zapnout klimatizac­i naplno. V letounu tak bylo jen kolem osmi stupňů Celsia. „Někdy trochu s nadsázkou říkám, že tam padá sníh, protože jinovatka, která se vytváří na klimatizač­ních trubkách, se odlupuje a víří vzduchem. Vypadá to sice jako příjemné ochlazení, ale věřte, že není,“dodal Bobek.

Koně Převalskéh­o vyhynuli ve volné přírodě v 60. letech dvacátého století, kdy bylo spatřeno poslední zvíře. Druh přežil jen v zoologický­ch zahradách a umělých chovech, odkud se od 90. let vrací do divočiny. Pak ale přišla ještě jedna pohroma. Kvůli kruté zimě v letech 2009 a 2010 zemřela asi stovka koní, přežilo jich pouze 49. Díky převozům především z Evropy a Česka se však již vloni počty koní vrátily na úroveň před zmíněnou zimou a letos už jsou dokonce vyšší. „Dochází tak alespoň částečně k odčinění obrovské křivdy, která se na těchto překrásnýc­h tvorech v minulosti stala,“dodala náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá (ANO) na tiskové konferenci v Kbelích.

Pražská zoo se účastní několika projektů, v jejichž rámci se pokouší pomáhat vážně ohroženým druhům zvířat. Kromě koní Převalskéh­o se podílí na ochraně goril v Africe, krokodýla gaviála indického v Indii či ptáků na ostrově Jáva a na Filipínách.

V případě goril zahrada například pořádá v okolí kamerunské pralesní rezervace osvětové akce pro děti a snaží se je přesvědčit, aby tyto savce nevnímaly jen jako zdroj obživy pro pytláky. Peníze na obdobné projekty jdou mimo jiné z prodeje lístků – přesněji dvě koruny z každé vstupenky do zoo putují právě na tyto účely.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia