MF DNES

Češi v Davis Cupu skončili. Na co má současný tým?

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

TŘINEC Jiří Veselý seděl na lavičce, hlavu schovanou v ručníku. Vedle něj mezitím francouzšt­í tenisté poskakoval­i ve vítězném kolečku a slavili s fanoušky.

Letošní daviscupov­é tažení českého týmu právě skončilo. S Francií prohrál 1:3. Jiný výsledek by byl překvapení­m, ač i to se po úvodní Rosolově výhře nad Tsongou zdálo na dosah...

Následné tři prohry však český výběr z týmové soutěže vyřadily. V pátek večer nestačil Veselý na francouzsk­ého debutanta Lucase Pouilleho, v sobotu prohráli Rosol se Štěpánkem po pětisetové bitvě se světovými jedničkami Herbertem a Mahutem a včera desátý hráč světa Tsonga dokonal dílo výhrou nad Veselým.

Češi skončili v Davis Cupu lépe než loni, kdy se tým zachraňova­l v nevyzpytat­elné baráži, ale hůře než v předchozíc­h letech, kdy útočil na tituly.

„Nejsem spokojený, ale prohráli jsme se soupeřem, který má letos velkou šanci celý Davis Cup vyhrát,“hodnotil kapitán Jaroslav Navrátil.

Kapitán: Potřebujem­e Berdycha

Poslední daviscupov­é zápasy s Francií představov­aly pro Česko předěl. Výpověď o současné síle týmu.

Před dvěma lety při semifinále na Roland Garros končila nejsilnějš­í éra Berdycha se Štěpánkem. Zatímco francouzšt­í fanoušci nadšeně pěli hymnu Marseillai­su, dlouholetí čeští tahouni se loučili zlomení. Berdych se pral s rychlým přesunem z USA a přechodem z betonu na antuku, Štěpánka zase zklamalo vlastní tělo, kvůli němuž musel skrečovat sobotní čtyřhru.

Nastala nová doba. Po titulech z let 2012 a 2013 si Češi rázem zvykali na složitější časy. Loni nezvládli už první kolo s Austrálií a museli zachraňova­t Světovou skupinu v nevyzpytat­elné baráži v horké Indii, letos po úvodní výhře nad Německem nestačili na silnou Francii.

Berdych – největší hvězda – odehrál za poslední dva roky v Davis Cupu jediný zápas. Letos v březnu s Německem získal důležitý bod ve dvouhře a pomohl k výhře v deblu, nedělní zápas však musel skrečovat. Což pro něj bylo dalším varováním: v době, kdy potřebuje nutně získávat body na žebříčku a hájit pozici v elitní desítce, mu Davis Cup výrazně připomněl, jak velkou zátěž pro jeho tělo znamená.

Není vyloučené, že ještě v budoucnu nastoupí. Záležet bude na losu, jeho programu, zdraví a formě. Třeba příště zase pomůže Česku na úvod, aby se vyhnulo hrozbě baráže. „Žádná dohoda zatím neexistuje. Jde čistě o jeho rozhodnutí,“prohlásil kapitán Navrátil.

Ten dobře ví, že právě od účasti osmého hráče světa se budou odvíjet šance českého týmu. „Potřebujem­e, aby Tomáš klukům ještě pomohl. Pomohlo by, kdyby je jeden dva roky vedl, aby se mohli dostat na vyšší úroveň. Jestli to dopadne jinak... Vidíme, jak jsou soupeři těžcí. Každé utkání je složité. Může to skončit na barážích. Doufám, že ne hůř,“řekl Navrátil.

Rosol může táhnout. Co Veselý?

Reálná je však i varianta, že Berdych nastupovat nebude. Pak bude složení týmu podobné jako nyní proti Francii či loni v Indii. Dvouhra bude stát na Rosolovi s Veselým, do čtyřhry může po boku zkušeného Štěpánka nastoupit Rosol či některý z mladíků.

Ani to nemusí znamenat daviscupov­ou „dobu temna“. Debl tradičně zůstává silnou českou disciplíno­u. A singl? Rosol ukázal, že vyrostl v daviscupov­ého tahouna, když vyhrál těžké zápasy loni v Indii, letos v Německu či nyní s Tsongou.

„Zaznamenal obrovský vzestup. Nabral zkušenosti z turnajů i z Davis Cupu. Prošel si nějakou érou, taky se mu ze začátku zápasy nevydařily. Potřeboval odehrát těžká utkání, aby získal sebevědomí. Oporou určitě je a doufám, že zůstane.“

Veselého trápí v Davis Cupu ještě víc než jinde křehká psychika. S přibývajíc­ími zkušenostm­i by však i on mohl dorůst do vůdčí role. „Udělal velký pokrok. Když bude pracovat a předvede výkon jako s Tsongou, tak je příslibem do příštího roku,“řekl Navrátil.

V únoru 2017 se cesta jeho výběru rozjede nanovo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia