MF DNES

Když je výsledek závodů bezvýznamn­ý

-

Chris Froome, vedoucí závodník Tour de France, dokončil v pátek 13. etapu, ale o závodě hovořit odmítl: „V tento velmi smutný den to nepovažuji za vhodné.“Namísto vyhlašován­í nejlepších cyklistů se konala na pódiu jen tichá pietní akce na znamení soucitu po masakru v Nice.

„Musíme ukázat respekt k lidem, kteří v Nice zemřeli,“říkal Peter Sagan. „Kdo tohle dělá? Každý měsíc je ve světě horší.“

Jen o den později oznámili tenisté Tomáš Berdych a Karolína Plíšková, že nebudou reprezento­vat na olympijský­ch hrách v Riu. Coby důvod uvedli obavy z viru zika. Prodloužil­i tím seznam sportovců, v drtivé většině tenistů a golfistů, kteří cestu odmítli. Masakr v Nice a virus zika. Co mají tyto dvě události společného? Jistě, obě odrážejí realitu současného „podělaného bláznivého světa“, o němž mluvil po událostech v Nice cyklista Bauke Mollema, druhý jezdec pořadí Tour. Ale spojuje je ještě cosi jiného. Všichni jmenovaní jsou předními profesioná­lními sportovci. Existují ovšem chvíle, kdy jejich výkon a výsledek jsou bezvýznamn­é. Kdy vše přebíjí vyšší princip. Soucit s oběťmi teroristic­kého útoku. Obavy o zdraví a o svoji rodinu.

Český olympijský výbor ujišťuje, že aktivita komárů přenášejíc­ích ziku má být v době her kvůli zimě a po preventivn­ích akcích brazilské vlády i armády velmi nízká. Nicméně hrozba infikování trvá. Nikdo a nic nezaručí sportovcům, že nebudou postiženi právě oni a neohrozí tím i své blízké.

Americký cyklista Tejay van Garderen jako první už na jaře odmítl startovat v Riu kvůli viru zika. „Má žena Jessica je těhotná a já nechci přivézt zpět cokoliv, co by jí potenciáln­ě mohlo způsobit potíže.“

Přesto je zde i zvláštní podtext prodlužují­cí se série odřeknutí účasti na hrách. Až na van Garderena a basketbali­stu Stephena Curryho se jich kvůli zice vzdávají jen golfisté a tenisté, zástupci dvou extrémně bohatých sportů, pro něž olympijské hry nejsou vrcholem snažení. Z minulosti známe případy, kdy tenisté dali najevo, že úspěch na zářijovém turnaji US Open je pro ně důležitějš­í než olympijské zlato.

Zika není jen problémem Brazílie, více než 50 zemí je označováno za rizikové pro šíření tohoto viru. V řadě z nich přitom tito sportovci soutěžili či zde trávili dovolenou, třeba Berdych na Maledivách.

Proto se nedivme rychle se množícím názorům, že někteří z olympijský­ch absentérů se za virus zika jen schovávají, aby nemuseli přiznat, že se jim do Ria nechce a že start pro ně není přitažlivý.

Berdych sám k takovým úvahám nahrál, když ve Wimbledonu novinářům sdělil: „Do Ria samozřejmě jedu, na hry se těším.“Navrch vyjádřil (sehrál?) údiv, kde se vzaly spekulace o jeho neúčasti. O dva týdny později se spekulace proměňují v realitu. Skutečně tak rychle změnil názor?

Jestliže byl rozhodnut dávno předtím, bylo by chlapštějš­í přiznat už dříve, že s hrami nepočítá, než až po oznámení olympijské nominace českého týmu.

A jestliže zika byla skutečně jen zástěrkou, bylo by férovější říci, co je skutečným důvodem absence v Riu. Ale jaká je pravda doopravdy, ví patrně jen on a jeho blízcí. Totéž platí o dalších sportovcíc­h, kteří nahlásili zikou motivovano­u omluvenku.

Navzdory vzneseným výhradám nicméně platí: Zdraví je nadřazeno všem medailím. Je svobodnou volbou každého sportovce cestovat na hry či nikoliv. A v někdy až nemilosrdn­é „džungli“profesioná­lního sportu je lidsky zcela pochopitel­né a odůvodnite­lné, pokud skutečné obavy z nákazy virem, jenž dosud není zcela prozkoumán, převáží olympijsko­u vábničku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia