MF DNES

Risk se mi vyplatil

O povolání spisovatel­ky přemýšlela od dětství a sny se jí nakonec vyplnily. Letos jí vyšla už jedenáctá kniha. Její romány mají úspěch u žen po celém světě. připravila: blanka kubíková

- Alexandra Potter spisovatel­ka

ALEXANDRA POTTER (46) se narodila v Bradfordu ve Velké Británii, vystudoval­a univerzitu v Liverpoolu. Ve 23 letech se přestěhova­la do Londýna, pracovala v několika časopisech. V roce 2003 debutovala romantický­m románem Co je nového, kotě?, letos jí vyšla v pořadí jedenáctá kniha. Za příběh Já a pan Darcy získala cenu od Jane Austin Regency World Awards. Zatím poslední romance Láska z Paříže je o ženě, která se, zklamaná z partnera, vydá za kamarádkou do Francie. O KŘÍŽOVKÁŘS­KÉM ČASOPISE Vystudoval­a jsem anglickou literaturu a filmovou teorii, ale chtěla jsem být novinářkou. Jenže v Británii je velká konkurence. Poslala jsem spoustu životopisů do různých časopisů a jediný, ze kterého se mi ozvali, byl křížovkářs­ký. Mně, která se nikdy nepropraco­vala k tajence! Ale byl to můj vstup do světa časopisů a vydavatels­tví. O CESTOVÁNÍ Cestování miluju, a když nějaké pěkné místo navštívím, pak o něm píšu. Doufám, že i pro mé čtenáře je zajímavé dostat se do Paříže, Benátek, New Yorku. Jednou možná pošlu nějakou svou hrdinku do Prahy – jsem tu potřetí a líbí se mi tu. Poprvé jsem v České republice byla před dvaceti lety, je neuvěřitel­né pozorovat, jak se to tu změnilo, opravilo, rozjasnilo. Líbí se mi zdejší architektu­ra a genius loci. A lidé jsou tu velmi přátelští. O NEJVĚTŠÍM TRAPASU Přispívala jsem i do ELLE a Cosmopolit­anu, a když jsem jednu dobu žila v Austrálii, podařilo se mi získat místo v magazínu Vogue. Ráda jsem psala rozhovory, ale občas jsem zažila krušné chvíle. Třeba když jsem po interview s hercem Samuelem L. Jacksonem zjistila, že se mi nenahrálo. Vzal to s noblesou a odpověděl znovu. O HLEDÁNÍ NÁMĚTŮ Inspiraci hledám všude kolem sebe. Ve vlaku, v kavárně, na ulici. Není to tak, že kamarádi by se báli přede mnou cokoli říct, aby se to neobjevilo v románu. Samozřejmě některé jejich zážitky se mi hodí, ale vždycky se zeptám, jestli je můžu použít. A samozřejmě je pozměním.

O JINÝCH ŽÁNRECH

Lidé se mě ptají, jestli nemám chuť vybočit z romantický­ch příběhů. Ráda bych zkusila něco jiného, ale třeba detektivka to určitě nebude, protože ráda píšu vtipné věci, a jak se znám, humor by se mi připlétal i do vyšetřován­í vraždy. A ty vtipné nejsou. Jaký žánr si vyberu, zatím nevím. Moje nejoblíben­ější fotka z mobilu GEORGE. Ráda s ním chodím na procházky, to si opravdu užívám. Patřil mému kamarádovi, který se o něj už nemohl starat, tak jsem ho adoptovala. Nemám děti, takže je to takové moje miminko. OPSANÍ Nedávno jsem našla „knížku“, kterou jsem napsala a ilustroval­a v devíti letech. Nápad na první román jsem nosila v hlavě dlouho, ve třiceti jsem sepsala první tři kapitoly a poslala je několika agentům. Měla jsem pozitivní reakce. S jednou agentkou jsem podepsala smlouvu, a protože chtěla román hned, dala jsem v práci výpověď. Abych měla na nájem, prodala jsem auto. Peníze mi vystačily jen na půl roku. Zariskoval­a jsem a vyplatilo se to. O ÚSPĚCHU Úspěchu si vážím. Umožnil mi koupit si dům v Londýně, což by mi před patnácti lety přišlo jako utopie. Jinak jsem stejná jako dřív: doma chodím v teplákách a nelíčím se, vařím a peru. Ráda si čtu maily čtenářek, že jim dávám naději, že život, se kterým nejsou spokojené, můžou změnit. Moje hrdinky nečekají v koutě, o svoje štěstí se musí poprat. O ZKLAMÁNÍ ZE SPLNĚNÉHO SNU To je častý motiv mých příběhů. Zřejmě proto, že často něco chceme, a když toho dosáhneme, zjistíme, že skutečnost je trochu jiná než ty naše původní představy. O PŘIPRAVOVA­NÝCH FILMECH Na několik mých knih filmové společnost­i koupily práva. Jenomže ten proces je hrozně dlouhý. Nejvíc práce pokročila na filmu podle knihy S tebou už nikdy, producentů­m se podařilo sehnat peníze. O LÁSCE Z PAŘÍŽE Moje poslední kniha je nejromanti­čtější. A zároveň první, která má v sobě historický prvek: velká část děje se odehrává za druhé světové války. V češtině vyšla až teď, ale v Británii už byla nominovaná na cenu RoNAs, nejlepší romantický román.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia