MF DNES

Z šatů rovnou do bikin

Ještě na počátku 20. století se dámy koupaly v dlouhých šatech a plavkyně Annette Kellerman skončila za propagaci upnutého úboru ve vězení. O padesát let později už pr vní ženy oblékaly trojúhelní­čky na šňůrce.

- text: jana syslová

Když se Brigitte Bardot v létě roku 1953 pustila do propagace nového filmu Dívka v bikinách, byl z toho celosvětov­ý poprask. Devatenáct­iletá začínající herečka se nechala nafotit v bikinách na pláži v Cannes, kde právě probíhal filmový festival. Z dnešního pohledu se zas tolik neodvázala – její horní část plavek zahalovala poprsí a kalhotky se nikam nezařezáva­ly, ovšem na 50. léta minulého století byly květované bikiny skandálně titěrné. Svět už sice znal dvoudílný koupací úbor, ale ten pořád zakrýval víc než některé dnešní župany; a teď poprvé byl vidět pupík. Puritánsko­u společnost­í tahle nestydatos­t otřásla, nutno ovšem dodat, že se vzpamatova­la poměrně brzy. Už za rok se v bikinách koupala polovina Francouzek a Brigitte Bardot vstoupila svou fotografií do dějin světové módy.

PRÁVO ŽENY NA PLAVKY

Zmenšování plavek začalo samozřejmě mnohem dřív. V první polovině 19. století to na plážích chodilo tak, že si ženy vlezly do dřevěného vozu, který s nimi vjel až do moře, a ony po schůdcích slezly do vln oděné v dlouhých košilích. O nějakém plavání nemohla být řeč. Dámy v oblečení ztěžklém vodou stály na místě a pak složitě vystupoval­y na břeh. Odcházely rovnou domů převléct se do suchého.

Ještě v prvních letech 20. století to neměly jednodušší. Koupaly se v dlouhých těžkých šatech, punčochách a někdy dokonce i v botách, které je táhly ke dnu. Hýbat se v tom nedalo, o čemž věděla své úspěšná plavkyně Annette Kellerman. V roce 1907 proto zapózovala v úboru, jenž měl ten nejdůležit­ější předpoklad pro plavání – těsně obepínal tělo. Společnost ovšem na odhalenou ženskou siluetu nebyla připravena a Annette skončila v cele za veřejné pohoršení. Svůj boj za práva žen na jednodílné plavky nevzdala, a že to bylo nakonec úspěšné tažení, se na plážích ukázalo už o několik let později. Nejenže dámy odhodily dlouhé šaty a nořily se do vln v upnutých úborech, některé dokonce odhalily paže a nohy. V tomto směru ovšem panoval přísný řád: mezi kolenem a okrajem nohavice plavek nesmělo být více než 15 centimetrů, což se u vody dokonce přeměřoval­o.

„První pletené elastické plavky v celku a s nohavičkou byly vyrobeny ve Spojených státech již roku 1920,“uvádí historička módy Jana Máchalová ve své knize Budiž móda. Nohavička se postupně zkracovala a zádové výstřihy prohlubova­ly, takže nakonec byly podobné jako u večerních toalet. Nastala doba, kdy se plavky stávaly módní záležitost­í. „Sportovní a příležitos­tné neformální oblečení zahrnula oblast módy v polovině 30. let. Nepochybně se tak stalo proto, že byla zavedena placená dovolená. Riviéra či pláže Normandie s luxusními kabinami lákaly nejen Francouze, ale i hosty ze zahraničí,“vysvětluje Jana Máchalová. Plavky doplňovaly koupací soupravy, ručníky a osušky z výrazně vzorované bavlny s květinovým­i, grafickými i kaligrafic­kými dezény. Dámy nezapomína­ly na koupací čepice ani na plavecké brýle.

MENŠÍ NEŽ NEJMENŠÍ

Rok po skončení druhé světové války zažila plavková móda další velký zlom. „Pánové Louis Réard a Jacques Heim vyvinuli variantu dvoudílnýc­h plavek. Réardova verze nazvaná bikiny byla zpočátku šokující,“píše britská módní návrhářka Fiona Ffoulkes v knize Abeceda módy. Návrhář Heim přišel se svými plavkami jako první a doprovodil je sloganem „nejmenší plavky na světě“. O dva

měsíce později představil svůj model inženýr Réard: „Bikiny – menší než nejmenší plavky na světě.“Název dostaly podle ostrova Bikini, části Marshallov­ých ostrovů, kde pár dní předtím proběhl americký jaderný pokus. Název tak symbolizov­al „atomový výbuch“ve světě plážové módy – a výbuch to skutečně byl. Trojúhelní­kovou podprsenku a šňůrkové kalhotky se styděly obléct všechny modelky, a tak musel tvůrce na předváděcí akci najmout striptýzov­ou tanečnici. Filmové celebrity už se tak nestyděly. Kromě Brigitte Bardot se v bikinách ráda ukazovala Marilyn Monroe, Rita Hayworth nebo Ursula Andress, která dvoudílné plavky oblékla v první bondovce Dr. No.

Zatímco ještě v 50. letech byly bikiny na některých plážích zakázány, plavkovému byznysu napomohla sexuální revoluce a uvolněná 60. léta. Ženy se koupaly a opalovaly oděné do několika různě provázanýc­h šňůrek. V 70. letech se také vrátily jednodílné plavky, návrháři ovšem ubrali látku a pohráli si se střihem. V 90. letech trendy ovlivnil kultovní seriál Pobřežní hlídka, v němž silikonová Pamela Anderson vbíhala do moře v červených plavkách. Několik dalších let šly na odbyt jednobarev­né sportovní střihy.

MUSLIMSKÉ BURKINY

Dnes můžete na pláž obléct cokoliv. Zároveň však musíte přemýšlet, do jakých vod vstupujete. Cestování do vzdálených končin vyžaduje splynutí s jinými kulturami a zvlášť ta islámská není plavkám nakloněna. Muslimky se do vln noří zahalenějš­í než Evropanky na začátku minulého století, což se mnohde vyžaduje také od turistů. Například na plážích jednoho ze Spojených arabských emirátů před třemi lety zakázali bikiny i pánské slipové plavky. Přesto také islámské ženy zahájily svůj boj za pohodlnějš­í koupání. Vynalezly burkiny – úbor, který sice zahaluje tělo od hlavy až k patě, ale je aspoň upnutý. Zatím ho ale nosit nesmějí…

 ??  ?? Takhle vstupovaly dámy do vody v roce 1900 Bikiny Brigitte Bardot způsobily v roce 1953 poprask
Takhle vstupovaly dámy do vody v roce 1900 Bikiny Brigitte Bardot způsobily v roce 1953 poprask
 ??  ?? Díky Pamele Anderson si ženy oblíbily plavky sportovníh­o střihu
Díky Pamele Anderson si ženy oblíbily plavky sportovníh­o střihu
 ??  ?? Marilyn Monroe pózovala v plavkách často a ráda
Marilyn Monroe pózovala v plavkách často a ráda
 ??  ?? Burkiny aneb plavky, které vynalezly islámské ženy
Burkiny aneb plavky, které vynalezly islámské ženy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia