MF DNES

Koláč se směsí ovoce

-

PříPrava 20 minut Chlazení 8 hodin Pečení 30–35 minut 180 g hladké mouky + na podsypání 1 lžíce cukru moučka 1/4 lžičky nastrouhan­é citronové kůry 1 lžička soli 125 gmásla 1 velké vejce + 1 malé na potření 1–2 lžíce ledové vody 800 g směsi višní, moruší, ostružin, rybízu, angreštu 3 lžíce přírodního cukru

1. V misce promícháme mouku s cukrem, citronovou kůrou, solí a pokrájeným máslem, připravíme z něj hrubší drobenku, přidáme vejce, vodu a zpracujeme na tužší hladké těsto. Z těsta vytvarujem­e silnou kulatou placku o průměru 10–15 centimetrů, zabalíme ji do potravinov­é fólie a necháme rozležet v chladu.

2. Troubu rozehřejem­e na 180 °C. Ovoce omyjeme a osušíme, višně vypeckujem­e, prosypeme třemi lžícemi přírodního cukru, promícháme s ostatním ovocem. Vychlazené těsto necháme trochu povolit při pokojové teplotě, přendáme je na plát pečicího papíru, podsypeme moukou a vyválíme na tenkou placku. Vyválenou placku přendáme i s papírem na plech nebo do velké koláčové formy. Do středu koláče dáme ovoce, okraje těsta přehrneme přes náplň do středu, potřeme rozšlehaný­m vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30–35 minut.

Náš tip: Dno koláče vysypte nastrouhan­ými lískovými oříšky a poklaďte plátky oloupaných letních jablek. Aby se koláč na plechu nerozjel s náplní do stran, vezměte delší kus alobalu, zmačkejte ho, oviňte kolem koláče a konce spojte.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia