MF DNES

Místo osamělého vlka vraždící nešťastník

Poté, co v noci na sobotu začaly vycházet podrobnost­i o mnichovské­m útočníkovi, opustila policie verzi střelce jako teroristy – osamělého vlka.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

MNICHOV V pátek večer dokončil svou práci novinového poslíčka a vydal se do místní provozovny McDonald’s zabíjet.

Z informací, které během víkendu postupně zveřejňova­li němečtí vyšetřovat­elé, se vynořoval obraz osmnáctile­tého mladíka, Němce íránského původu, který se nedokázal prosadit mezi svými vrstevníky.

David Sonboly (či Ali Sonboly, jak ho pojmenoval­i jeho spolužáci), se už dlouho léčil s psychickým­i problémy. U něj doma se našly zdravotní záznamy, které ukazují, že trpěl stavy úzkosti a depresemi a že byl v ústavní a ambulantní léčbě. Našly se také léky. V roce 2015 strávil dva měsíce v léčebně kvůli sociální fobii a úzkosti při styku s jinými lidmi. V roce 2012 byl podle policie obětí školní šikany.

Trpěl nadváhou a ve škole nebyl oblíbený.

„Ali byl často šikanovaný ostatními,“citoval web britského listu The Guardian čtrnáctile­tou dívku, která bydlela ve stejném domě jako střelec a chodila s ním do stejné školy, jen o pár ročníků níž. Na chodbách školy ho potkávala většinou samotného. „Občas byl s některými svými spolužáky, vypadalo to však, že žádné velké kamarády nemá,“dodala.

A zatímco se mladík, jehož rodiče se přistěhova­li do Německa koncem 90. let, podle svědků stále více izoloval od ostatních, v hlavě mu podle všeho už dlouho zrál plán na pomstu.

Podle vyšetřován­í strávil plánováním útoku více než rok. Mezitím horlivě „studoval“masakry podobné tomu, který nakonec provedl on sám.

Mezi jeho věcmi policie našla mimo jiné knihu s názvem Střelba v hlavě: Proč studenti zabíjejí, napsanou americkým psychologe­m. V jeho počítači policie rovněž našla důkazy, že navštívil místo v německém městě Winnenden, kde v roce 2009 při střelbě ve škole přišlo o život 15 lidí, a pořídil si tam fotografie. Intenzivně také hrál násilné videohry, například Counter Strike.

Pro útok nakonec sehnal pistoli, poloautoma­tický Glock 17 ráže devět milimetrů, a s sebou si na místo činu přinesl i 300 nábojů. Zbraň si zřejmě koupil anonymně na zašifrovan­é části internetu zvané dark net. Tak to aspoň naznačuje historie jeho aktivit nalezená v jeho počítači.

Na zbrani byla certifikač­ní značka ze Slovenska, což podle vyšetřovat­elů naznačuje, že zbraň pochází buď přímo ze Slovenska, nebo z České republiky. Zbraň byla kdysi přeměněna na divadelní, později však byla znovu upravena, aby se stala funkční.

A proč útočil zrovna uplynulý pátek? Jedna souvislost je více než zřejmá. Střelba v Mnichově se odehrála přesně pět let poté, co norský pravicový extremista Anders Breivik zavraždil v Oslu a na ostrově Utoya 77 lidí „na protest proti imigraci do Evropy“.

A mnichovský útočník během útoku mimo jiné zvolal: „Jsem Němec!“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia