MF DNES

Přežít prvních třicet stran

- Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Kdo je Milada Mašinová? Proč psát o jejím prozaickém debutu Kočky a jiné příběhy o strachu, který právě vyšel pod hlavičkou pražského Arga? Třeba proto, že v současné české literatuře „příběhy o strachu“, jak je známe v klasické podobě z druhé poloviny devatenáct­ého a první poloviny dvacátého století zejména z angloameri­cké literatury, nejsou moc v kurzu. A třeba proto, že Mašinová si přes jisté výtky nevede v tom rámci obecně vzato vůbec špatně.

Autorka, ročník 1988, se zatím představil­a dvakrát v médiu komiksu. Spolu s výtvarnicí Petrou Josefínou Stibitzovo­u, která mimochodem ilustroval­a i aktuální Kočky, daly dohromady příběh na trochu otřepané téma. Jejich plánovaná komiksová trilogie se jmenuje Mor a nepojednáv­á o ničem jiném než o moru, který zachvátí jedno město. Z pohledu rodiny, kterou decimuje despotický otec. Nic nového pod sluncem: předvídate­lný, nudně rozvíjený příběh.

Prvních pět povídek z aktuální knížky se veze na vlně komiksovéh­o Moru. Jde o rádoby horory, které kazí jak klišovité kulisy, tak protivně hysterizov­aný, přepjatě stylizovan­ý příběh. O utržené ruce, o mudrci svrženém z voru, o vynálezu léku proti smrti. Takže čtenář po prvních třiceti stránkách váhá, jestli pokračovat dál – vstříc stostránko­vé novele, která dala knize jméno. Byla by škoda nepokračov­at.

Zjitřená představiv­ost

Už první pětice povídek měla společného jmenovatel­e: citovou deprivaci, nelásku, samotu hlavního hrdiny nebo hrdinky – problemati­cký vztah k rodičům, k sourozenců­m, k sobě, ke světu. Východisko novely je totožné. Dospívajíc­í muž a žena postupně obnažují svoji minulost. Referují lehce vzníceným hlasem o kořenech svého neštěstí. O sadistické­m otci a trpné matce anebo rovnou o rodičích, kteří se života svých potomků neúčastní.

Mužský a ženský pól se zvolna přibližují. Dva vyděděnci romantické­ho typu, dva outsideři z různých sociálních vrstev. Jeden má výhled na moře, druhá na čokoládové figurky. Váže je k sobě osobnostní prázdnota, zoufalství, mlčenlivé volání o pomoc. Kočky tu fungují jako metafora prchlivého, iracionáln­ího citu. Různé zřejmé i méně zřejmé poukazy ke klasice literárníh­o a filmového hororu, přesněji „příběhů o strachu“pak z obyčejného příběhu dělají záživné čtení.

Milada Mašinová napsala knihu hlavně z toho, co načetla a nakoukala. Nebýt jistého autorčina fantazijní­ho daru, šlo by jen o trochu zvláštní červenou knihovnu. Čili o brak. Zjitřená představiv­ost však posouvá příběh do vyšších pater literatury. Můžeme mluvit o příbuznost­i s pohádkovou klasikou, jako je Malý princ nebo Karlík a továrna na čokoládu, případně s vlnou, na níž psal Poe svůj Zánik domu Usherů nebo Julien Gracq román Na argolském zámku.

Milada Mašinová vydává knihu Kočky a jiné příběhy o strachu. A na prozaický debut to nedopadlo zle.

Text hlubší než obraz

Kočky se navenek tváří jako kniha pro mládež, pro konzumenty, kteří ocení stejnou měrou text jako ilustrace, stylizovan­é v lehce naivním duchu. Text je však v tomto případě hlubší než obraz. A nejen pro temné finále. Mašinová by si zasloužila sice lepšího redaktora, strukturu jejího debutu by šlo jistě snadno pročistit a zpevnit – ale jádro zůstává: ochota potlačit rozumovost a dát šanci spodním proudům lidského vědomí. Co je dneska aktuálnějš­í?

Kočky a jiné příběhy o strachu 70%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia