MF DNES

Pět událostí, na které se bude vzpomínat

-

Vzrušovala, vábila i překvapova­la. Na které zážitky z Tour de France 2016 se bude nejvíc vzpomínat?

Froomův běh

Když je na Mont Ventoux všechno jinak, tak se na vrcholu hory místo jezdců prohání jen vichřice a Chris Froome nejezdí na kole, ale po silnici utíká. Poté, co diváci zatarasili cestu a televizní motorka mu zničila kolo, to považoval za nejlepší řešení. Jeho pouť za titulem tak v sobě obnášela 3 524,8 km jízdy na kole a 200 m běhu.

Froomův sjezd

Tvrdili, že jeho vítězství jsou nudná. Rozhodl se tedy, že všechny vyvede z omylu. Jeho vítězný sjezd z Peyresourd­u byl parádním – i nebezpečný­m – kouskem. Ovšem únik se Saganem v rovinaté etapě mu zdárně konkuruje.

Contadorov­y pády

Španělův souboj s Froomem skončil dříve, než vůbec začal. V první etapě ležel Contador vlastní vinou na zemi, ve druhé zase. Už se nezotavil, v 9. etapě vzdal. Chuť si míní spravit na Vueltě, kam se chystají i Froome a Quintana.

Saganovy kousky

Tři vyhrané etapy, popáté zelený trikot vítěze bodovací soutěže, cena pro největšího bojovníka Tour, útoky na větru, pomoc Kreuzigero­vi i Majkovi v únicích, filozofick­é úvahy, show pro diváky. V dnešní cyklistice nikdo nemá větší charizma než Peter Sagan. „Myslel jsem si, že jsem si cenu pro bojovníka zasloužil loni. O. K., tak ji mám letos,“říká.

Cavendishů­v návrat

Že už Mark Cavendish nikdy nedokáže být králem spurtů? Že je starý? Zde je odpověď: čtyři vítězné etapy. A pak před Alpami odlet domů – připravova­t se na dráhu a na hry v Riu, vždyť letos je vlastně silničářem pouze na vedlejšák. Se 30 vítěznými etapami mu nyní patří druhá příčka v historické tabulce Tour.

— Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia