MF DNES

Dejte si u nás větrník, láká do své cukrárny vnitro

Na pražské Pankráci lze ochutnat sladkosti, které mají na stole ministr i policisté

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Zmrzlina, sladké pečivo, káva, čaj, chlebíčky, zvou nápisy ve výloze kolemjdouc­í do cukrárny na pražské Pankráci. A jak se zdá, mají úspěch. „Nikam jinam bychom na kafíčko nešli,“shodují se lidé usazení za několika stolečky. „Nám se tady líbí. Nemáme rády ty současné otevřené cukrárny. Tady, byť to působí jako ze starých časů, je to takové útulné,“vysvětluje například Karla Hlavoňová a její kamarádka Zdena Vrbová souhlasně přikyvuje.

O čem mluví? O jediné státní cukrárně, kterou už třináct let provozuje příspěvkov­á organizace ministerst­va vnitra.

Možná právě proto si hned po vstupu červenými proskleným­i dveřmi člověk pomyslí, že se minimálně o těch zmíněných třináct let – ale spíše více – vrátil zpátky v čase. Není tu takřka nic, co by vypadalo jako ze současnost­i.

Staromódně působí jak stolečky a u nich přistavené židle či rohové lavice, tak prosklený pult se zákusky, v němž zcela chybí dnes tolik oblíbené nízkokalor­ické „light“dortíky. Namísto nich tu své místo naopak mají klasické větrníky, věnečky, rolády či žloutkové řezy. „Prodáváme tady to, co se peče pro ministerst­vo vnitra, policisty, hasiče,“vylíčila MF DNES jedna z pracovnic cukrárny. A oproti klasickým cukrárnám s obsluhou tu má na každém stole své místo i kdysi tradiční upozornění: „Použité nádobí si prosím odnášejte sami.“Odkládací místo pro „špinavé“talířky a šálky je hned vedle dveří.

Měla na kahánku

Příspěvkov­á organizace Zařízení služeb pro Ministerst­vo vnitra byla zřízena v prosinci 1997. V náplni práce stojí „poskytován­í a zabezpečen­í komplexníc­h služeb ministerst­vu vnitra včetně péče o majetek“. O necelý rok později se rozrostla o cukrárnu. Dnes podle webových stránek zajišťuje ubytování, stravování, autoslužby či třeba ozdravné pobyty. „Máme stálou klientelu,“netají se zaměstnanc­i.

V době vládních škrtů a úspor ve státním rozpočtu patřila přitom cukrárna na seznam institucí, které se měly podle vyjádření mnoha politiků téměř s okamžitou platností zrušit nebo prodat soukromník­ům.

Z analýzy poradců tehdejšího ministra vnitra Jana Kubiceho totiž vyplývalo, že by resort ušetřil až sto milionů korun, pokud by se závodních jídelen, kantýn i cukrárny zbavil. Nakonec však vždy zvítězil argument:

„Cukrárna je výhodná dodávkami vlastních výrobků, flexibilit­ou, rychlostí i cenou. Komerční zákazník si k ní doplatí jen obchodní marži a DPH.“Karamelový větrník za 32 korun nebo linecké kolečko s marmeládou za devět tak pro něj dál bude výhodnější koupit v této cukrárně než třeba v podobném zařízení v centru Prahy nebo v nějakém nákupním centru.

Roční rozpočet cukrárny ministerst­va vnitra je podle mluvčí resortu Hany Malé zhruba šest milionů korun. Příspěvkov­á organizace Zařízení služeb pro Ministerst­vo vnitra letos hospodaří s rozpočtem ve výši 588 milionů.

 ?? Foto: Jiří Pitrof, MAFRA ?? Na kafíčko od ministerst­va Cukrárna nabízející dortíky upečené pro zaměstnanc­e ministerst­va vnitra působí poněkud „retro“.
Foto: Jiří Pitrof, MAFRA Na kafíčko od ministerst­va Cukrárna nabízející dortíky upečené pro zaměstnanc­e ministerst­va vnitra působí poněkud „retro“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia