MF DNES

Policie chytila v cizině vyděrače českých úřadů

-

Ve Slovinsku a Švédsku byli zadrženi dva lidé v případu vyhrožován­í otrávením vzduchu a vody v Česku a vydírání českých úřadů. Výhrůžky jedy i ebolou dostaly české úřady v roce 2014, vyděrači pokaždé požadovali desítky milionů korun ve virtuální měně bitcoin.

„Operace s názvem Ebola probíhala na území tří států. Na území Slovinska byla zadržena jedna osoba, která měla zaslat jedy do České republiky. Poté následoval­a operace ve Švédsku,“uvedl mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej.

Zatímco ve Slovinsku byl dopaden údajný odesílatel jedů, švédští vyšetřovat­elé chytili studenta, který podle nich jedy ukradl z univerzity ve švédské Uppsale. Švédská prokuratur­a 27letého německého studenta obžalovala z krádeže jedovatých látek a z napomáhání při pokusu o vydírání.

Přímé spojení studenta s vyděračský­m e-mailem, který měl požadovat

Výhrůžky jedy i ebolou dostaly úřady v roce 2014, vyděrači pokaždé požadovali desítky milionů korun.

okolo 70 milionů korun, se švédským vyšetřovat­elům prokázat nepodařilo, proto byl obžalován jen z napomáhání.

Koncem roku 2014 dorazily zásilky obsahující jedovaté látky kromě vnitra i na ministerst­vo financí a na české velvyslane­ctví v Bratislavě. Za poslání dopisu s jedem na ministerst­vo financí byl již loni v prosinci ve Slovinsku odsouzen na 15 měsíců za mříže Ital slovinskéh­o původu, 25letý student Ivan Cernic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia