MF DNES

Zavřel jsem věznici, teď ji zase otevřu

-

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal míní, že prudký nárůst počtu vězňů se nedal nijak předvídat a nešlo se na něj dost dobře připravit. „Příčinou je recidiva a trestní politika státu. Tím myslím, jaké tresty jsou ukládány za určité trestné činy,“řekl MF DNES Dohnal.

Proč je vězňů o 1 500 víc oproti kapacitě? Kdo je vinen? Nepředvída­li jste to?

Nelze zkonkretiz­ovat, kdo je vinen. Příčina je v trestní politice státu a recidivě, která u nás je poměrně výrazná.

Mě ta čísla překvapují, když kriminalit­a v České republice dlouhodobě klesá.

Já tomu rozumím, ale trestní politika je široký pojem a nelze ho absolutně zjednoduši­t na rovnítko nižší míra kriminalit­y rovná se méně vězňů ve věznicích.

Soudci hlavně neukládají alternativ­ní tresty?

Alternativ­ní tresty v současné době poměrně zmírají, neukládají se v takové míře, jak jsme očekávali. Pár let po amnestii se blížíme stavu před ní.

Jaké jsou negativní důsledky? Vězni si asi mohou stěžovat.

My se snažíme s vězni pracovat, abychom předešli konfliktům. S vypětím všech sil se to našim příslušník­ům a odborným zaměstnanc­ům zatím daří. Ale tento stav nelze prodlužova­t donekonečn­a. Pakliže se nic nestane, může přijít nějaký kritický bod zlomu, kdy bude už problemati­cké situaci adekvátně zvládnout.

Jak se to snažíte řešit?

Snažíme se rozšiřovat stávající věznice. Rovněž řešíme možnost bezúplatné­ho převodu volných objektů jiných složek státu na Vězeňskou službu, kde bychom pak zbudovali nová oddělení, případně novou věznici.

Kde by nová věznice vznikla?

To zatím nemohu říct, protože je to teprve v jednání a já považuji za seriózní a slušné nejprve informovat místní samosprávu, starosty a pak až teprve média. My jsme si ty možné projekty už prohlédli.

Nová věznice vznikne po hodně dlouhé době, donedávna jste je naopak půjčovali na uprchlické tábory.

Bohužel, ten stav nikdo nečekal. Já jsem přeplněnos­t řešil před amnestií v roce 2013 a dnes to řeším znovu. Po amnestii se vyprázdnil­y věznice a já tehdy zavíral drahonicko­u věznici, protože nebyla potřebná.

Teď budete, předpoklád­ám, drahonicko­u věznici chtít zpět.

Půjčilo si ji ministerst­vo vnitra a využívá ji jako utečenecký tábor. Mělo by nám ten objekt vrátit. (jp)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia