MF DNES

Jak vyprázdnit věznice? Najít propuštěný­m venku práci

-

Dagmar Doubravová vyvrací obecně rozšířený mýtus, že kriminální­k propuštěný z vězení je nezaměstna­telný, pracovat nechce a nebude.

Je ředitelkou neziskové organizace Rubikon, která hledá propuštěný­m vězňům práci.

Pravdou je, že když jdete žádat o práci a máte záznam v trestním rejstříku, vaše šance to zásadně snižuje. Většina lidí by asi řekla: Můžete si za to sám. Kdybyste nekradl, tak práci najdete snadněji. Jenže když ji člověk nenajde, zase začne krást. A společnost si potvrdí svůj předsudek, že zase selhal.

Úkolem Rubikonu je tenhle koloběh prolomit. České věznice nebudou beznadějně přeplněné pouze v případě, že se do nich jejich bývalí obyvatelé nebudou houfně vracet. „Spolupracu­jeme se sto čtyřiceti zaměstnava­teli. Poskytli jsme zaměstnání pěti stům propuštěný­m za poslední tři roky. A 80 procent lidí, kterým jsme práci poskytli, vydrželo a pracovalo i po zkušební době,“poukazuje na úspěchy Doubravová.

Jasně, Rubikon si nevybere každého (zhruba jen polovinu těch, co projeví zájem) a také ne každý propuštěný se polepšit chce.

Rubikon většinou hledá klientům administra­tivní práci, takže lepší uplatnění než třeba kopání výkopů.

Nasměrovat propuštěné­ho

Dagmar Doubravová je shodou okolností studentkou profesorky Heleny Válkové, bývalé ministryně spravedlno­sti.

Válková je další člověk, který dlouhodobě upozorňuje, že přeplněnos­t věznic nevyřešíte postavením další věznice, ale pomocí těm na svobodě. „Potřebujem­e přijmout nové probační úředníky (dohlížejí na domácí vězně i na čerstvě propuštěné – pozn. red.). Ministr Robert Pelikán sice jejich počet zvýšil o sto, ale ono je jich potřeba tisíc. Probační úředník je takový organizáto­r života propuštěné­ho. Ví, kam ho má nasměrovat, aby našel práci,“argumentuj­e exministry­ně. Letos publikoval­a knihu Sankční politika a její uplatňován­í. V ní hledala odpověď na otázku, jak účinné jsou různé druhy trestů uložených soudy. „Zjistila jsem, že veřejně prospěšné práce jsou podobně účinné jako krátký trest vězení,“uvedla Válková. Jinými slovy, když pošlete delikventa zametat, napravíte ho stejně, jako když ho zavřete, „až zčerná“.

Jen na něj musí dohlížet ten probační úředník, protože začne to zametání zanedbávat a soudce mu po absencích změní trest na vězení.

A to jsme zase na začátku (jp).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia