MF DNES

Armáda sleduje z hor svět

- Tomáš Kučera redaktor MF DNES

Stanice v Orlických horách mapuje zemětřesen­í i jaderné výbuchy

Na Ukrajině v oblasti Donbasu došlo 7. srpna k zemětřesen­í. V armádním pracovišti u osady Polom nedaleko Sedloňova na Rychnovsku v Orlických horách o tom věděli jen pár minut po otřesech. „Mělo sílu 4,7 stupně a bylo přírodního původu,“dodává vedoucí stanice Zdeněk Ledvinka.

Ke stanici vede úzká asfaltka. Kdo to tu nezná, zabloudí. I přesto, že vojenské zařízení obehnané vysokým plotem s ostnatým drátem už nepodléhá tak přísnému utajení jako v době studené války.

„Nejsme žádná Oblast 51, ale určitý režim zabezpečen­í je nutný,“říká Jiří Skladowski z Vojenského geografick­ého a hydrometeo­rologickéh­o úřadu v Dobrušce, pod který pracoviště spadá.

Stanice Polom slouží už 42 let k monitorová­ní otřesů v litosféric­ké desce a patří mezi 120 nejlepších pracovišť svého druhu na světě. I když od roku 1992 poskytuje aktuální geofyzikál­ní, geodetická, a dokonce meteorolog­ická či astronomic­ká data i civilním odborným institucím, armáda je na prvním místě.

„Představte si situaci, že v místě nasazení našich jednotek, například v Afghánistá­nu, dojde k zemětřesen­í, vládne tam zmatek. Vojáci nevědí, co otřesy způsobilo, jestli nejde o nějaký výbuch. V tomto okamžiku je na nás, abychom je informoval­i, jak silné zemětřesen­í je a kde má epicentrum. To jsou velmi potřebné informace i pro naše velvyslane­ctví,“vysvětluje Skladowski.

V minulosti byla stanice přísně utajená a spojená přímou linkou s moskevským Ústavem fyziky Země. Sloužila Varšavské smlouvě hlavně k monitorová­ní pokusných nukleárníc­h výbuchů armád NATO na amerických a francouzsk­ých střelnicíc­h i v Číně.

Do srdce stanice osm metrů pod zemí vede chodba a schodiště. Vojáci na počátku 70. let upravili a rozšířili pro sledování seizmickýc­h jevů prvorepubl­ikový bunkr. Na betonovém kvádru, který zabírá většinu místnosti ze železobeto­nu, je několik typů snímačů seizmickýc­h vln. Když začnou kmitat, čidla mají snahu se dorovnávat a pohyby se přenášejí do vyhodnocov­ací aparatury, která je převede do čitelné formy na počítači.

Zaznamenáv­ají hlavně jaderné výbuchy a zemětřesen­í po celém světě. „Samotný kvádr je oddělen od bunkru speciální gumovou pryží, guma slouží jako izolace. Kvádr má přímý dotyk jen s rostlou skálou, tedy s litosféric­kou deskou, což je ideální,“říká Ledvinka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia