MF DNES

Bomby v turistické­m ráji: odpálili je odpůrci junty?

Thajská turistická letoviska, kam ročně vyráží také na čtyřicet tisíc Čechů, se stala terčem série bombových útoků. Nejméně čtyři lidé zahynuli, mezi zraněnými jsou i zahraniční turisté.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Thajsko do značné míry žije z turistiky. Loni tamní vyhlášené pláže i početné památky přilákaly rekordních třicet milionů zahraniční­ch návštěvník­ů.

Uvádí se, že cestovní ruch se podílí na hrubém domácím produktu téměř sedmdesáti­milionové země až dvanácti procenty. Turistika je jedním ze světlých momentů thajského hospodářst­ví, které po roce 2014, kdy se pučem chopila v zemi moci armáda, celkově pokleslo.

Už z tohoto výčtu je patrné, že jakékoli útoky cílící na turistická letoviska mohou být pro thajskou ekonomiku fatální. Právě jejího poškození zřejmě chtěli pachatelé dosáhnout, ať už to byl kdokoliv.

Údajně podomácku vyrobené bomby, v některých případech ukryté v květináčíc­h a odpálené pomocí mobilu, vybuchly na pěti místech, v některých lokalitách i vícekrát (celkem se jednalo o jedenáct explozí), včetně vyhlášenýc­h přímořskýc­h destinací, jako je Čua Čin nebo ostrov Pchúket.

Místní sabotáže

Kdo za útoky stál, nebylo do uzávěrky vydání známo – nikdo se k nim nepřihlási­l. Thajská policie bez dalších podrobnost­í oznámila dva zadržené. Podle ní se s největší pravděpodo­bností jednalo o „místní sabotáže“, jež nejsou dílem některé z mezinárodn­ích teroristic­kých skupin.

Pokud bychom z této informace vycházeli, lze spekulovat o dvou okruzích možných pachatelů: muslimskýc­h povstalcíc­h, kteří bojují za odtržení tří provincií na jihu Thajska, nebo nově se formujícíc­h odpůrcích vojenské vlády.

Některé indicie včera hovořily spíše pro druhou možnost. Například to, že terčem islámských rebelů, kteří během dvanácti let svého sporadicky akcentovan­ého povstání zabili již kolem 6 500 lidí, se dosud nikdy nestali turisté.

Načasování a rozsah atentátů podle včerejšího thajského tisku více nahrávaly domněnkám, že je provedli oponenti vládnoucí vojenské junty. V tom případě by to mohlo signalizov­at novou, daleko ostřejší fázi konfrontac­e.

Junta minulý týden zorganizov­ala úspěšné referendum o nové ústavě, která generálům dává větší pravomoci a umožní jim snáze se udržet u moci i v budoucích letech. Referendum bylo přinejmenš­ím „divné“. Generál Prajutch Čan-Oča, šéf vojenské vlády, využil svých pravomocí k vydání zákazu politickýc­h shromážděn­í před referendem a kampaní proti nové ústavě. Prakticky neproběhla žádná veřejná debata. Řada lidí, kteří se odvážili návrh kritizovat na sociálních sítích, skončila ve vězení.

Na druhé straně mnozí Thajci (možná i bez znalosti konkrétníc­h ustanovení) juntu podpořili jednoduše proto, že po převratu se značně chaotická situace v zemi přece jen znatelně uklidnila.

Ohledně pachatelů útoků ale zatím nic není jisté. Někteří komentátoř­i včera argumentov­ali tím, že pokud by někdo chtěl konfrontov­at juntu, zaútočil by nejspíš v Bangkoku či v jiných velkých městech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia