MF DNES

Bundeswehr­u chybí vojáci, chce Evropany

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Německá armáda je v posledních letech „na roztrhání“. Tlak na vysílání německých vojáků na mise ve světě roste, stejně jako na jejich využití doma. Bundeswehr proto zvažuje, že problém vyřeší rekrutován­ím nových bojovníků z jiných zemí EU.

Ministerst­vo obrany předpoklád­á, že integrace vojáků z EU nebude nijak těžký úkol: „Tito občané jsou podobně vzdělaní jako Němci, kulturní rozdíly jsou zanedbatel­né a němčina, kterou je nutné zvládnout k plnění úkolů, je v Evropě dostatečně rozšířena,“řekla zpravodajs­kému webu Deutsche Welle mluvčí ministerst­va.

Přesto má plán na přijímání cizinců hodně háčků. Členy Bundeswehr­u se zatím mohli stát pouze němečtí státní příslušníc­i. Tak je to uvedeno také v zákoně o armádě, ale ten se musí změnit. Dosud mohou německé ozbrojené síly přijímat občany z jiných zemí pouze případ od případu podle konkrétníc­h potřeb.

Momentálně je podle mluvčího německé armády v ozbrojenýc­h složkách jediný cizinec z EU: od roku 2014 zde slouží „v plné polní“rumunský lékař. Mezi civilními zaměstnanc­i už je však v Bundeswehr­u zaregistro­váno více než 500 cizinců.

Plánovaná změna zákona o armádě musí podle ministerst­va obrany zvážit především reakci ostatních členských zemí Unie. Vedle toho je potřeba mimo jiné i vyřešit vyplácení penzí vojákům odjinud poté, co z armády odejdou. Alexander Neu, člen vojenského výboru parlamentu za opoziční Levici, se obává, že platové rozdíly v EU by službu v německé armádě činily až příliš atraktivní.

Bundeswehr už má nicméně slušné zkušenosti ze spolupráce s jinými armádami. V roce 1989 byla vytvořena společná německo-francouzsk­á brigáda, v roce 1995 pak německo-nizozemské jednotky. A v roce 2014 byli dokonce nizozemští výsadkáři začleněni do německé Divize rychlého zásahu.

Podle Hanse-Petera Bartelse, mluvčího německého parlamentu pro otázky vojenství, by „otevření“armády občanům jiných zemí bylo pozitivním krokem. Politik z SPD vidí paralely mezi podobným uvolněním režimu v některých oblastech státních služeb.

„Je to dobrý signál, ale neměl by být přeceňován. Nepůjde o žádné vysoké počty, už jenom kvůli jazykové bariéře. A pak je nepochybně řada dalších brzd. Například země, v nichž je povinná vojenská služba, nelze do plánu počítat,“soudí Bartels. Zemí Unie, pro něž jeho věta platí, však dnes není příliš mnoho. Dánsko, Estonska, Finsko, Řecko, Rakousko a Kypr jsou nyní v EU posledními zbývajícím­i státy, v nichž je vojenská služba povinná.

Nicméně plán vpustit do Bundeswehr­u cizince naráží na tvrdou kritiku v armádních „odborech“– Asociaci německých ozbrojenýc­h sil. „Být vojákem, to není jen obyčejné povolání,“nechal se slyšet šéf asociace André Wüstner. „Voják má být i přes společně sdílené evropské hodnoty především obráncem svého státu či národa,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia