MF DNES

Kurdové v Německu varují před migrací Turků

-

Pokud turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nezmění svůj tvrdý kurz proti všem, které považuje za protivníky, mohly by do Německa odejít statisíce Turků. Varoval před tím šéf sdružení německých Kurdů Ali Toprak ve včerejším vydání deníku Die Welt. „Krátkodobě počítám s desítkami tisíc, ve střednědob­ém horizontu se stovkami tisíc lidí z Turecka, kteří budou hledat v Německu ochranu, pokud bude Erdoganův režim dále bojovat proti menšinám a demokratic­ké opozici,“uvedl Toprak.

Už před vyhrocením situace v Turecku, tedy po nezdařeném puči, to přitom byli právě žadatelé z této země, kteří v Německu nejčastěji dostávali politický azyl. Ve spolkové republice v půlce tohoto roku žilo 39 625 běženců, kteří dostali azyl určený politicky pronásledo­vaným osobám, a 11 386 z nich přišlo právě z Turecka.

Postupný nárůst žádostí občanů Turecka o azyl je patrný už nyní. Zatímco loni jich bylo 1 767, za první letošní pololetí je to už 1 719. V téměř 90 procentech případů o udělení azylu žádají turečtí Kurdové. Nynější Erdoganova reakce na nezdařený puč by však mohla vést k masové migraci samotných etnických Turků, což by mohlo zhoršit postavení Kurdů, kteří jsou pro velkou část Turků nepřáteli.

„Buďte tvrdí na Erdogana“

Toprak by si i proto přál, aby se Německo vůči Erdoganovi a jeho příznivcům vymezilo tak tvrdě jako Rakousko. „Také zde v Německu se koná hon na čarodějnic­e proti kritikům Erdogana. V posledních měsících se vůbec poprvé v Německu necítím bezpečně,“poznamenal Ali Toprak, který do spolkové republiky přišel ve věku tří let.

V Německu dnes žije zhruba 2,8 milionu obyvatel s tureckými kořeny. Většina z nich – 1,5 milionu – má jen turecké občanství, kolem 800 tisíc má německou státní příslušnos­t a asi 530 tisíc disponuje občanstvím obou států. Právě kolem Turků s dvojím občanstvím se debata v posledních dnech točí. V uplynulých týdnech podpořily stovky tisíc Turků v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech zásah Erdogana proti pučistům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia