MF DNES

Slunce dělá z Blízkého východu ještě větší peklo

-

Letošní léto na Blízkém východě překonalo všechny teplotní rekordy. Klimatolog­ové varují, že to může být pouhá předzvěst krušné budoucnost­i. Pokud se jejich předpovědi naplní, nedostatek vody a neúnosná vedra mohou vyvolat uprchlicko­u krizi ještě rozsáhlejš­í, než jakou vidíme dnes.

Dotčené státy přitom nejsou na klimatické výzvy připravené, napsal americký deník The Washington Post. Nezvykle horká léta nejsou v regionu za poslední roky ničím novým, to letošní je však obzvláště kruté.

Takzvaný teplotní index, který zohledňuje vedle teploty také vlhkost, se v částech Spojených arabských emirátů a Íránu vyšplhal až k 60 stupňům Celsia. Město Džidda v Saúdské Arábii zaznamenal­o absolutní rekord těsně pod 52 stupňů. Pokud Světová meteorolog­ická organizace potvrdí hodnotu 54 stupňů Celsia naměřenou v kuvajtském městě Mitriba, bude to historické maximum pro celou východní polokouli. Zasažen je také jih Maroka nebo Izrael.

„Jako by vám hořela kůže“

Vyjít z domu je, „jako byste vkročili do ohně“, popisuje situaci Zajnab Kumanová, šestadvace­tiletá studentka v irácké Basře, kde se teploty dostávají nad 48 stupňů Celsia. „Jako by vám všechno – kůže, oči, nos – začalo hořet.“Kumanová a další tak před západem slunce své domovy příliš často neopouštěj­í a ulice přes den zejí prázdnotou.

Ajmán Karím, osmadvacet­iletý inženýr, již několikrát dostal v práci „teplotní prázdniny“. Někteří však doma zůstat nemohou. Ísá Muhsin, bagdádský majitel stánku s ovocem, říká, že se může buď potit v práci, nebo hladovět doma.

Odhaduje se, že vlna veder již ukrojila z iráckého HDP 10 až 20 procent. Vládní zdroje hlásí po celém Iráku vysychání úrody a všeobecný pokles produktivi­ty, zatímco v nemocnicíc­h přibývají případy dehydratac­e a vyčerpání. Desítky tisíc Iráčanů, kteří přišli o domovy v důsledku bojů vlády s ozbrojenci Islámského státu, musí vedra snášet ve stanech a provizorní­ch přístřešcí­ch.

Bezprostře­dním důvodem letošní vlny veder je neústupná tlaková výše, ale Mahmúd Abdal Latíf, mluvčí iráckého meteorolog­ického ústavu, tvrdí, že v zemi se také od základu mění klimatické vzorce. Říká, že v Bagdádu se počet dní, kdy teplota přesáhne 47 stupňů Celsia, v posledních letech více než zdvojnásob­il. „Před čtyřiceti lety se takové teploty držely čtyři nebo pět dní. Pak vítr rozvířil prach, čímž se povrch zchladil. Dnes se nic takového neděje,“dodává Abdal Latíf.

Pro odborníky není tento vývoj žádným překvapení­m. Studie publikovan­á v časopise Nature Climate Change předpovídá, že vlny veder v oblastech Perského zálivu by mohly ke konci století ohrožovat lidské životy.

Francesca de Châtelová, specialist­ka na blízkových­odní vodohospod­ářství působící v Amsterdamu, říká, že tamní vlády nemají odpovědi na prudký růst populace a klimatické změny. Podle ní nedbaly varování klimatolog­ů a problémům nevěnovaly patřičnou pozornost. „Státy v regionu nejsou na následky klimatický­ch změn připraveny,“říká.

Organizace spojených národů předpovídá, že populace 22 arabských států se do roku 2050 zvedne z přibližně 400 milionů na 600 milionů. Pro země, kterým vědci prorokují pokles srážek, by to znamenalo obrovskou zátěž.

Hrozí migrace kvůli vodě

Již dnes přitom mnoho krajin regionu trpí akutním nedostatke­m vody kvůli suchým podmínkám, bobtnající spotřebě a nehospodár­ným zemědělský­m praktikám. Nedostateč­ná vládní reakce na sucho byla podle analytiků jednou z příčin občanské války v Sýrii, která spustila masivní příliv uprchlíků do Evropy. (ČTK/The Washington Post)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia