MF DNES

Japonský císař nemůže odejít, svázala ho historie

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Japonské císařství je nejstarší nepřetržit­ě fungující monarchií na světě. Současný vládce, dvaaosmdes­átiletý Akihito, je 125. císařem v řadě, která sahá až k legendární­mu zakladatel­i jménem Džimmu, potomku bohyně slunce Amaterasu. Ačkoli přinejmenš­ím prvních pětadvacet císařů je zahaleno mlhami mýtů, nepřerušen­ou linii držitelů japonského chryzantém­ového trůnu lze historicky vystopovat nejméně do šestého století.

Zkuste si představit tu tíhu! Tu odpovědnos­t!

Kolena by se podlomila i zdravému statnému jinochovi. Co si však má počít unavený nemocný stařec, zvláště když se od něho očekává, že ono břímě hrdě ponese až do své smrti? Historie to od něho žádá. Císař Akihito, uctívaný symbol, zatím marně a v náznacích sděluje svému národu, že už se na svou funkci necítí a že by byl rád, kdyby ho lid služby zprostil.

Ale nejde to. Už 200 let si žádný japonský panovník netroufl „dát výpověď“(naposledy císař Kokaku v roce 1817). Proč vlastně?

Japonský císař je po druhé světové válce jakýmsi překlenují­cím mostem mezi dvěma rozpornými národními identitami: mezi pacifistic­kou demokracií, která oficiálně odmítá imperiální minulost, a mezi přetrvávaj­ícím pocitem identity, která se právě k této minulosti váže.

Televizní projev císaře Akihita z počátku týdne, v němž přiznal obavy, zda bude vzhledem k věku a zdravotním potížím moci plně dostát svým povinnoste­m, odráží právě tento paradox.

Moderní systém vlády, zavedený na přelomu 19. a 20. století, učinil císaře středobode­m nové imperiální ideologie, jež vyvrcholil­a zvěrstvy druhé světové války. Vyžadovala božského vládce, jenž by mohl být uctíván jako doslovné ztělesnění národa. Dnešní nemožnost abdikace je dědictvím právě tohoto postavení – copak božstvo může odstoupit?

Nic na tom nemění fakt, že Hirohito, otec a předchůdce Akihita na trůně, se po japonské kapitulaci vzdal toho, co nazval „falešnou představou o božském císaři“.

Svou roli v dnešním schizofren­ním postavení císaře sehráli i Američané, kteří jako vítězná mocnost po válce sepsali japonskou ústavu. Ta císaři znemožnila jakkoli zasahovat do politiky (ve svém důsledku tedy i abdikovat). Panovník se formálně stal pouhou loutkou. Na druhé straně ovšem – a to je podstatné – Američané účelově dovolili Japoncům rozvíjet mýtus, že císař a jeho lid byli spíše nevinnými oběťmi než úmyslnými pachateli militarist­ických zvěrstev, jež nová ústava striktně odmítla. Účelově proto, že se obávali reakce Japonců, když je budou přímo konfrontov­at s jejich zločiny, a možná i toho, že by je tak mohli poslat do náruče Sovětského svazu. Alespoň tak o tom hovořil generál Douglas McArthur, který působil jako velitel spojenecký­ch okupačních sil v Japonsku.

Národ byl tak zatlačen do nové demokratic­ké skutečnost­i, aniž musel zcela odmítnout své staré koncepce. Císař Hirohito, který byl po celou dobu války synonymem všech extrémů, zůstal v úřadě uctíván až do své smrti v roce 1989 – byť už jen v roli nedotknute­lného stmelovate­le lidu.

Jeho syn Akihito toto nevyřešené napětí, jež se odráží v jeho vlastním postavení, zdědil. Na rozdíl od svého otce se však v rámci možností k problému postavil čelem. Byť nijak zvlášť neproměnil zkostnatěl­ou instituci – císařská rodina i nadále zůstává velice vzdálenou každodenní­mu životu – přece jen se pro mnoho Japonců stal lidštější a důvěrnější. Ti možná i proto více rozumějí jeho komplikova­nému odcházení.

Abdikace, což je slovo, jemuž se císař ve svém projevu k národu vytrvale vyhýbal, nicméně v jeho sdělení bylo trvale přítomné, je citlivá věc. Zákon z roku 1947 nepamatova­l na možnost, že by monarcha mohl odstoupit před svou smrtí. Konzervati­vní nacionalis­té se brání změně, neboť se obávají, že by se tak naskytla příležitos­t prosadit i další „novátorstv­í“, totiž aby na trůn mohla usednout žena.

Je až dojemné sledovat starého nemocného vladaře, který se ocitl v pasti své vlastní funkce. Rád by si už konečně oddechl a předal žezlo svému nástupci, ale cožpak může božstvo abdikovat?

Milovaný vladař

Akihito si získal srdce Japonců zejména tím, když v roce 2011 navštívil evakuační centra po výbuchu jaderné elektrárny ve Fukušimě, posadil se a hovořil s přeživšími způsobem, jaký by byl dříve nepředstav­itelný. Běžní Japonci si také cení ochoty Akihita nevyhýbat se tabu: omluvil se za zvěrstva císařské armády za druhé světové války a také odmítl navštívit kontroverz­ní svatyni Jasukuni s ostatky válečných zločinců.

Nedávný průzkum ukázal, že téměř 80 procent Japonců si myslí, že císaři by mělo být dovoleno odejít a stát se „obyčejným“důchodcem. Přes to všechno však císař zůstává vězněm historie a nevypadá to, že by se na tom v dohledné době mělo něco změnit.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia