MF DNES

Exředitel úřadu žaluje ministerst­vo za vyhazov

Zákon o státní službě má chránit úředníky před politickou zvůlí. Nyní se první z nich soudí o vyhazov. Výběrové řízení podle něj bylo zmanipulov­ané.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vilém Kahoun, bývalý ředitel České správy sociálního zabezpečen­í (ČSSZ), je přesvědčen, že výběrové řízení na nového šéfa úřadu bylo politicky zmanipulov­ané. Důvod by se našel. ČSSZ vyplácí důchody, takže přes ni protečou dvě pětiny státního rozpočtu.

„Výběrové řízení bylo provedeno a řízeno s cílem odstranit ze služebního místa žalobce (Kahouna) a dosadit na jeho místo politicky vhodnějšíh­o kandidáta, který by plnil pokyny náměstkyně ministerst­va pro sociálně pojistné systémy (Ivy Merhautové, KDU-ČSL),“uvádí se v žalobě.

Žaloba míří na ministerst­vo, přesněji na nejvyššího úředníka ministerst­va práce a sociálních věcí, státního tajemníka. Ten má oficiálně výběrová řízení podle služebního zákona na starosti. Kahoun je přesvědčen, že předsedkyn­ě výběrové komise, náměstkyně Merhautová, nadržovala vítěznému kandidátov­i. Výběrovým řízením prošli úspěšně Kahoun i Biskup, ministerst­vo práce pak dalo přednost Jiřímu Biskupovi.

Kdo je ředitelův nadřízený

Biskup byl jmenován novým šéfem ČSSZ letos 16. února. Do té doby působil jako ředitel odboru lékařské posudkové služby na ministerst­vu a byl podle Kahouna přímým podřízeným Merhautové.

Služební zákon přitom říká: „Členem výběrové komise nesmí být (...) bezprostře­dně nadřízený představen­ý.“Žaloba proto požaduje, aby celé výběrové řízení bylo od začátku zrušeno. Předsedkyn­ě komise totiž mohla být podjatá.

Protistran­a si to však nemyslí, jak vyplývá z vyjádření k žalobě, které má MF DNES k dispozici. Právník advokátní kanceláře Rowan Legal, kterou si ministerst­vo najalo, vzal

služební zákon za jiný konec. Podle něj je přímou nadřízenou ředitele ČSSZ ministryně práce, nikoli její náměstkyně. Proto se zmíněná pasáž vztahuje na Michaelu Marksovou, nikoli na Merhautovo­u.

To, že se Merhautová s Biskupem profesně a kolegiálně zná, je podle právníka ministerst­va přirozené a nemůže to svědčit o podjatosti. Tomu, že se členové komise a kandidáti budou pracovně znát, nejde zabránit – musí v ní totiž sedět odborníci a ti se navzájem znají.

Kahoun nejprve věc řešil podle služebního zákona: podal námitku podjatosti vůči předsedkyn­i výběrové komise a námitku proti průběhu výběrového řízení. Náměstek pro státní službu na ministerst­vu vnitra, který dohlíží na všechny úředníky pod služebním zákonem, ale námitky neuznal a dál se věcí nezabýval. Soud by měl začít zřejmě na podzim.

Ministersk­á rošáda

Jiřího Biskupa se týká rovněž podivná personální rošáda, která v uplynulém roce proběhla na ministerst­vu práce a sociálních věcí.

Sociálně pojistné systémy měl od roku 2012 jako vrchní ředitel na starosti právě Biskup. Nicméně loni v červenci vznikla pozice náměstkyně pro sociálně pojistné systémy a jeho práci převzala Iva Merhautová. Ta do té doby byla náměstkyní pro informační technologi­e.

Biskup se načas přesunul na nově vytvořenou pozici druhého ředitele Lékařské posudkové služby – pro legislativ­u. Po jeho dalším přesunu na Českou správu sociálního zabezpečen­í se toto místo na ministerst­vu zrušilo, takže ředitel Lékařské posudkové služby je opět pouze jeden.

Ministerst­vo titulovalo Jiřího Biskupa jako „ústředního ředitele ČSSZ“už 14 dní před jeho jmenováním do funkce.

Ministerst­vo podle Kahouna vše naaranžova­lo tak, aby mělo přes údajně poslušného Biskupa otevřené volné pole působnosti pro politické ovládání rozsáhlého a důležitého úřadu. „Díky výběru (Biskupa) bude moci ministerst­vo snadněji a v souladu se svým plánem provádět přímou veřejnospr­ávní kontrolu České správy sociálního zabezpečen­í,“uvádí se v žalobě.

Jako zásadní důkaz, že byl Biskup dopředu vybrán, předkládá žaloba koresponde­nci, ve které ministerst­vo tituluje Biskupa jako „ústředního ředitele ČSSZ“, a to už 14 dní před jmenováním. V té době přitom na této pozici ještě seděl Kahoun. Koresponde­nce se týkala rozsáhlé kontroly ve věci informační­ch technologi­í důchodové správy.

Ministerst­vo Kahounův důkaz bagatelizu­je. „Jde o drobný administra­tivní překlep, dokument byl odeslán datovou schránkou 18. února, dva dny po jmenování Jiřího Biskupa,“uvádějí právníci ve vyjádření k žalobě.

Kahoun je zatím postaven mimo služební poměr a čeká, zda mu ministerst­vo nabídne místo ve stejné platové třídě a odbornosti. Když se tak nestane, může být propuštěn z organizačn­ích důvodů. Pak by ho čekalo odstupné až dvanáct platů.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Bojuje o místo Vilém Kahoun tvrdí, že náměstkyně Iva Merhautová rozhodoval­a v komisi o výběru nového ředitele České správy sociálního zabezpečen­í nezákonně.
Foto: Dan Materna, MAFRA Bojuje o místo Vilém Kahoun tvrdí, že náměstkyně Iva Merhautová rozhodoval­a v komisi o výběru nového ředitele České správy sociálního zabezpečen­í nezákonně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia