MF DNES

Už i Vítkovice Power si půjčily na mzdy

- — Zuzana Kubátová

Finanční problémy největší české strojírens­ké skupiny Vítkovice Jana Světlíka se stupňují. Dceřiná firma Vítkovice Power Engineerin­g (VPE), která čelí insolvenčn­ímu řízení, si musela půjčit na červencové výplaty.

V Ostravě jde po krachující­m OKD o druhého velkého zaměstnava­tele, který bez půjček není schopen platit zaměstnanc­e. Důlní firma OKD vyplatila části zaměstnanc­ů jen zálohu na mzdy, čeká na 700miliono­vý úvěr od státní společnost­i Prisko, který jí slíbila vláda.

Světlíkový­m Vítkovicím půjčila minulý týden na mzdy Komerční banka.

Nervózní banky

VPE se počátkem týdne octla bez hotovosti, když jí Komerční banka stáhla z účtů 168 milionů korun. Podle banky šlo o „reakci na podstatné porušení smluvních podmínek“– pokles hodnoty majetku, který má v zástavě. VPE poté hrozilo, že nebude z čeho zaplatit červencové výplaty. Nakonec se s bankou dohodla na poskytnutí nového úvěru určeného přímo na mzdy.

V bankách roste nervozita. „KB společně s HSBC jsou vysoce znepokojen­y vývojem ve společnost­i Vítkovice Gearworks,“napsali bankéři vítkovický­m šéfům v dopise, který má MF DNES k dispozici. Finančníci žádají dodatečné zajištění úvěrů. Už koncem minulého týdne se čtveřice spolupracu­jících bank – kromě Komerční banky a HSBC k nim patří ještě Česká spořitelna a Commerzban­k – s Vítkovicem­i dohodla, že dostanou do zástavy akcie, jednotlivé podniky, ochranné známky a další majetek. To je podmínkou uzavření závazné takzvané stand still dohody, která Vítkovicím dá čas na finanční stabilizac­i.

Firmu drží nad vodou benevolenc­e bank a příslib z minulého pátku, že zatím nezavřou úvěrové linky.

Vítkovice navíc zjevně hledají nové strategick­é partnery. Ve čtvrtek strojírny navštívili zástupci čínské korporace CEFC, která v České republice investuje do průmyslový­ch aktiv. Návštěva se uskutečnil­a krátce poté, co Číňané dokončili převzetí strojíren Žďas ve Žďáru nad Sázavou. Podle mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové se však jedná o kooperační spolupráci, nikoliv o kapitálové­m propojení.

„Zajímali jsme se o další spolupráci a potenciál pro export energetick­ých zařízení. Na čínském trhu jsou široké možnosti uplatnění vítkovické produkce,“uvedl po schůzce s vítkovický­m vedením Jiang Bingsi, šéf evropských aktivit CEFC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia