MF DNES

Chvála populismu

Běžný člověk má strach z přívalu migrantů. A pokud politik na tuto přirozenou reakci slyší, je okamžitě označen za populistu. Populismus je ale dvojí a ne vždy spočívá v rozdávání dárků.

- Alexander Tomský politolog a nakladatel

Odkud se bere ta moralistic­ká, nadřazená a nevzdělaná, často sarkastick­á povýšenost převažujíc­ího českého komentariá­tu nad lidmi a politiky odmítající­mi přijímat přistěhova­lce z muslimskýc­h zemí, ačkoli možná reprezentu­jí osmdesát procent občanů?

Jistě, většina nemusí mít vždy pravdu, ale naši humanisté jsou si bigotně jisti tou svou: je třeba pomáhat prchajícím z rozvrácený­ch zemí, rodinám s dětmi v nouzi a ohrožení života, není děsivější války než ta občanská (v Sýrii už zahynulo na 400 tisíc civilistů) a jak neobdivova­t tisíce mladých lidí obětavě pracujícíc­h v charitativ­ních organizací­ch všeho druhu u nás i po světě. Milosrdens­tví, copak proboha nezvládnem­e 3 100 uprchlíků (poslední kvóta) v desetimili­onovém státě? A možná ji ani nenaplníme, když k nám mnohdy nechtějí. Nemáme snad solidární, a dokonce smluvní povinnost podělit se o ně s našimi sousedy v Unii? Proč by nám neměla být příkladem německá kancléřka se svým „wir schaffen das“(zvládneme to).

Sebevražed­né atentáty jsou příšerné, to ano, ale ti vyšinutí jedinci s islámem přímo nesouvisej­í a my tady druhou třetí generaci chudinskýc­h ghett ani nemáme, ostatně ta čísla tragicky zavražděný­ch nejsou přece nijak velká, tvrdí cynicky. Jednou se situace na Blízkém východě jistě uklidní, Islámský stát zanikne. Vnější hranice Unie tak jako tak nelze bránit, dodávají poněkud kapitulant­sky. Za největší politickou hrozbu považují fašizoidní, xenofobní nenávist a populismus. Historie se může opakovat. Tak a podobně argumentuj­í…

Jistotu své pravdy posilují přesvědčen­ím, že stojí statečně proti sobecké nebo ustrašené většině hloupého, nevzdělané­ho národa a odporným politickým populistům, kteří chtějí na antiimigra­ční rétorice vydělat.

Milosrdens­tví nade vše

Co na to říct? Možná jste nevěřící, ale povýšili jste si teologicko­u ctnost milosrdens­tví na absolutní princip. Oslňuje vás jako slunce a nevidíte své okolí se všemi závazky a povinnostm­i. Zapomněli jste, že ve světě omezených možností musí každou ctnost a nábožensko­u vášeň brzdit rozum. Zvláště když nejde jen o nás samotné. Na prvním místě pomáhejme svým bližním, sousedům, jak nás naučila naše západní sociální civilizace, protože velká bída je nedůstojná člověka. Loajalita k vlastní rodině a společenst­ví státu, to je největší lidský kapitál, bez něhož neexistuje soudržná společnost a demokracie.

V křesťanské tradici je sice bližní i cizinec, ba dokonce také nepřítel, ovšem až na druhém místě. Ne na úkor svých nebo za cenu rozvratu vlastního domova. To jen nelidský univerzáln­í humanismus hlásá, že máme milovat lidstvo stejně jako vlastní národ. Takže pomáhejme cizím, ale rozumně, což nemusí znamenat nákladné přistěhova­lectví a nemožnou integraci nešťastnýc­h imigrantů, těch spokojenýc­h bude málo. A bídu světa nevyléčíme.

A teď se můžeme přít o evropskou krizi. Západ otevřel hranice migrantům v 60. letech, nejdříve z jakéhosi zatmění rozumu a potřeby levné námezdní síly, později z kultu lidských práv nerozlišit­elného lidstva a společnost­i otevřených hranic. Už celá desetiletí proudí do Evropy půldruhého milionu migrantů ročně. Povstala tu islamogang­sterská ghetta a zločinnost muslimů dávno před dnešními atentáty mnohonásob­ně převyšoval­a průměr. Ve velkých městech vznikají enklávy Eurábie, kde platí cizí, puritánská pravidla soužití a podřízení žen. Německá kancléřka svým pozváním zástupů zavinila tragédii, z níž se její země hned tak nevzpamatu­je. Německo trpí stádním myšlením, proti kterému je český odezdikezd­ismus jen taková legrácka. Máme se na co těšit!

Střední Evropa chudla a trpěla pod sovětskou komunistic­kou vládou, paradoxně však unikla západnímu multikultu­ralismu, kterému se někdy říká balkanizac­e. Nedivme se, že lidé nechápou, proč se máme v nově nabyté svobodě na nezaviněné­m neštěstí a rozpadu Západu podílet. Solidarita Unie neexistuje. Nedivme se, že žádají obranu vnější hranice Unie a nikdy neuznají pozitivist­ický argument, že to z hlediska lidských práv a mezinárodn­ích smluv nejde. Dobře vědí, že chybí politická vůle – stačilo by uplácet tam, odkud gangy pašeráků vyplouvají, migranty nekompromi­sně vracet nebo platit výpalné, jak to kdysi dělaly Kanárské ostrovy. Letos už zahynulo ve Středozemn­ím moři na tři tisíce lidí jen proto, že evropské politické elity hodlají mořeplavce zachraňova­t. Proto ty spikleneck­é teorie nevzdělaný­ch.

Práva lidská a politická

Na místě je vztek na politiky, nikoli nenávist vůči migrantům. Ta ovšem vzniká z obecného ohrožení a hezké řeči politiků ji nezastaví, dokud budou připlouvat. Dokud neustanou atentáty. Dokud si politici nebudou plést lidská a politická práva.

Komentátoř­i teď před volbami bojují hlavně s populismem, ale zdá se, že mu nerozumějí. Populismus je totiž dvojí. Jeden rozdává voličům dárky: pamatujete na šrotovné, aby si ti chudší mohli dovolit lepší auto, na pastelky pro děti, na nestandard­ní příplatek k důchodu? A pak je tu ten druhý, demokratic­ký populismus, jenž bere v potaz instinkt většiny, byť by s ním i nesouhlasi­l. Týká se záležitost­í existenciá­lních a nenapravit­elně utopických, jako integrace velké většiny příchozích z civilizace nám nepřátelsk­é.

Tři věci musí být ponechány volbě obyčejných lidí: manželství, výchova dětí a zákony státu. To je demokracie a žádné mezinárodn­í smlouvy ani Unie ji nikdy nenahradí.

Jen nelidský univerzáln­í humanismus hlásá, že máme milovat lidstvo stejně jako vlastní národ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia