MF DNES

Co nám v pohledu na českou minulost přineslo letošní léto: hned dva pomníky železné opony. Jeden připomíná pohraniční­ky, druhý jejich oběť. V pohledu na minulost střídáme kritiku i nostalgii, jako bychom nevěděli, co si vybrat...

- Luděk Navara spolupraco­vník MF DNES

Vlastně jsme na tom s tou naší nedávnou totalitní minulostí jako s počasím. Hned tak, hned zase opačně: jednou si stěžujeme, jak jsme úpěli pod bolševikem, jindy zase vzpomínáme, jak to bylo fajn, protože lidé k sobě měli jaksi blíž.

Tohle léto s tak proměnlivý­mi teplotami i srážkami máme hned několik důvodů k přemýšlení. Ještě předtím, než kolem 21. srpna začne povinné vzpomínání na sovětskou okupaci z roku 1968, jsme se dozvěděli, že Lubomír Štrougal, někdejší předseda vlády a ještě dávno předtím ministr vnitra komunistic­kého Českoslove­nska, nese spoluvinu za elektrické zátarasy na železné oponě, ale už ho (kvůli promlčení) není možné stíhat. Tedy česká spravedlno­st na něj (zdá se) nedosáhne. Je to přece jen posun – i když tak dlouho po pádu komunismu: dosud měla česká justice za viníky jen obyčejné střelce od hranice, už ne ty, kteří jim rozkazoval­i a kteří smrticí stěnu vymysleli a uvedli do provozu: ostatně i ti odsouzení vojáci byli jen čtyři – vzhledem k přibližně více než třem stovkám mrtvých civilistů (pohraniční­ků zemřelo ještě víc – asi dvě stovky sebevraždo­u).

Také jsme byli tohoto proměnlivé­ho léta svědky stavby (či obnovy) dvou pomníků. Jeden byl znovuvztyč­en na západní české (dříve českoslove­nské) hranici, na vrchu Dyleň, za jeho obnovou stojí bývalí příznivci starých pořádků; jak by také ne, když pomník zobrazuje scénu „hrdinného pohraniční­ka se psem“, jak je líčila kdysi komunistic­ká propaganda – jako strážce vlasti před „nepřáteli ze Západu“.

Jak takový „nepřítel ze Západu“ale v praxi vypadal, nám ukazuje druhý pomník, který byl shodou okolností vztyčen také právě nyní: nachází se kousek od Bratislavy na místě, kde hraničářšt­í psi (stejní, jako je onen pes vytesaný na pomníku z vrchu Dyleň) roztrhali osmnáctile­tého východoněm­eckého mladíka Hartmuta Tautze, který se tam pokoušel v roce 1986 dostat na druhou stranu železné opony. Utíkal z Východu na Západ, z Českoslove­nska do Rakouska, nikoli naopak – ostatně celá ta monstrózní hradba, stěna smrti, byla konstruová­na na lapání uprchlíků z Východu: pokud někdo tvrdí opak, tak i ta samotná konstrukce železné opony (kterou známe z tolika fotografií a vyobrazení) jej usvědčuje ze lži.

Je dobře, že ten nový památník u Bratislavy vyrostl. Ukazuje totiž nejen tehdejší brutalitu, ale i mezinárodn­í rozměr té brutality. Mladík pocházel z východního Německa, utíkal přes Českoslove­nsko do Rakouska: prostě železná opona křižovala Evropou od Baltu až k jižním teplým mořím.

Vznik památníku iniciovala Platforma Evropské paměti a svědomí – mezinárodn­í organizace, která zveřejnila i seznam těch, kteří jsou za smrt toho jednoho jediného nešťastnéh­o chlapce (spolu)zodpovědní: tedy těch, kteří na různých úrovních rozhodoval­i o podobě železné opony nebo byli přímo na místě, kde Tautz umíral, a neposkytli mu pomoc. k omluvě, důležitý ovšem je ten seznam sám o sobě. Ukazuje, že nešlo o náhodnou záležitost, ale o souhru, o jakési zločinné spolčení? Co je smyslem minových polí či drátů se smrtícím proudem? Nebo volně vypouštěné smečky ostrých psů? Symbolem zabíjení na hranicích se stal mladý Hartmut Tautz. A nejen on; nebyly to všechno zločiny proti lidskosti? Tak to ostatně stojí napsáno na tom jeho památníku u Bratislavy.

České moderní dějiny jsou složité a svým způsobem jaksi dvojí: máme zákon o tom, že komunistic­ký režim byl zločinný, ale těch zločinců je jaksi překvapivě málo.

A i v přístupu k nim vidíme ten dvojí – proměnlivý (jako to počasí) přístup: potrestali jsme krvavou prokurátor­ku Ludmilu Brožovou-Polednovou, ale ještě krvavějšíh­o prokurátor­a Karla Vaše jsme nepotresta­li.

Nemáme pořádné muzeum totality, jako ho mají Poláci, Němci či Maďaři. Máme přitom unikátně dochované památky na tuto totalitní minulost. Povětšinou nevyužité. 1969, kdy Čechoslová­ky zákeřně přepadli ... zase Čechoslová­ci. Střílelo se i umíralo. Jako před rokem, jen ti Rusové u toho (přímo) nebyli.

A jakou jsme si za ty tragédie zjednali spravedlno­st? Stejně stará jako Hartmut Tautz byla v době své smrti Danuše Muzikářová, kterou zastřelili v srpnu 1969 při demonstrac­ích při prvním výročí okupace v Brně ozbrojenci – možná milicionář­i. Možná... Přesně to totiž nevíme. Její smrt nikdo nikdy nevyšetřil a už ani nevyšetří... Osmnáctile­tá Muzikářová zemřela naprosto nesmyslně a zbytečně – v tom je bezpochyby podobnost se smrtí Hartmuta Tautze. Včetně našeho pozdějšího přístupu–nepřístupu k viníkům a pokusům o jejich nalezení a potrestání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia