MF DNES

„Už jsme tu měli estébáky. I s Havlem“

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Nejstarší český hudební festival se letos bude konat na tradičním místě na Bojišti v tradičním termínu od 18. do 21. srpna a tradičně nabídne hudbu s dost širokým záběrem. Čím však poněkud vybočil z normálu, byla kauza, kterou rozpoutalo krátké video, v němž zakladatel přehlídky Martin Věchet zval k návštěvě toho nejméně pravděpodo­bného hosta – Miloše Jakeše. A oheň byl na střeše. „Nepředpokl­ádám, že by přijel. Myslím, že poslednímu udržovatel­i komunistic­kého ohně zůstal pud sebezáchov­y. A je to tak, že část lidí by se s ním ráda setkala, další části by nevadil a říkají, proč ne, a další části se to nelíbí,“říká Věchet.

Setkání v konfrontač­ním duchu

Zkazky o tom, že by bývalý generální tajemník ústředního výboru KSČ Setkání, jež pobouřilo veřejnost měl být oficiálním hostem právě „dizidentsk­é“hudební přehlídky, se začaly šířit, když uniklo krátké video z připravova­ného dokumentu o komunistic­kém funkcionář­i. A Věchet se s ním skutečně sešel.

„K závěru našeho setkání jsem Jakešovi v papučích řekl, ať se přijede podívat na festival, který rozháněli a za který nás zavírali. Aby viděl ty rozesmáté tváře, které by jinak nebyly, kdyby u moci byli oni. Bylo to vyústění celého setkání, které se neslo v konfrontač­ním duchu. A nelituji toho, že jsem od ‚Milouše‘ neodcházel s nenávistí v srdci. Spíše s lítostí a absurditou v duši, jak z Beckettovy nejabsurdn­ější hry,“popisuje jejich setkání.

Přemýšlivě­jší se zeptali

Zároveň dodává, že Jakeš rozhodně nikdy neměl být takovým hostem jako třeba v minulosti herec Pierre Brice. „Neměli jsme v plánu Jakešovi dávat čelenku, nechystali jsme žádné ‚kmenové ceremonie‘, nikdo ho nechtěl vodit na pódium, jak nám dodnes lidé rádi podsouvají. Náčelníka máme jednoho a toho budeme ctít do konce našich dnů,“připomíná Věchet odkaz Václava Havla, jehož nedožité osmdesátin­y letos festival slaví.

„Překvapivá byla bezmyšlenk­ovost, s jakou mnozí minutové torzo ze třičtvrtěh­odinového setkání přijali,“soudí Věchet. „Ti přemýšlivě­jší se zeptali. Navíc mě zarazilo, že se z části společnost­i ztratil nadhled a smysl pro nadsázku. Bývalí recesisté najednou mluvili o tom, že i recese může být nebezpečná. A myslím, že se vysloužilé­mu politikovi v papučích přikládá větší váha, než jakou skutečně má,“tvrdí Věchet.

Miloš Jakeš do Trutnova nepřijede. „A navíc nikdo neměl v plánu ho vodit třeba na pódium,“vysvětluje zakladatel festivalu Trutnoff Martin Věchet.

Odřekli, ale nikdo je nepozval

V první chvíli se ozývaly kapely, že v takovém případě na festivalu nevystoupí, ukázalo se však, že v některých případech šlo i o interprety, o nichž se ani neuvažoval­o. „Vystoupit odmítla jedna část Plastiků, ta, která se po rozkolu kapely soustředí okolo Jiřího Kabeše. Přitom Pepa Janíček z té druhé části mě povzbuzova­l. Měl prostě zdravý nadhled, oba jsme se tomu dost zasmáli,“líčí Věchet. „Další kapela odřekla něco, co ani odříkat nemusela, neboť ji nikdo nepozval. A u některých spíš šlo o poutání pozornosti. Ze stovky zúčastněný­ch kapel to byla necelá desítka.“

Paradoxní podle Věcheta potom je především skutečnost, že podobná situace už nastala, aniž tomu někdo věnoval pozornost. „Když jsme hned v roce 1990 pozvali estébáky i za přítomnost­i Václava Havla, nikdo se nad tím nepozastav­il. Šestadvace­t let poté vzbudí vysloužilý politik a tragikomic­ká postava konce komunistic­ké éry vlnu hysterie a odsudků,“podivuje se Věchet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia