MF DNES

Slavné pohřebiště i podzemní labyrint

-

Vyšehradsk­ý hřbitov a Slavín

Areál vyšehradsk­é pevnosti se stal i výlučným místem posledního odpočinku slavných Čechů, výtvarníků, básníků, spisovatel­ů, hudebníků, herců.

Myšlenka na vybudování panteonu na vyšehradsk­ém hřbitově se objevila na sklonku 19. století. Neorenesan­ční hrobka Slavín vznikla podle projektu Antonína Wiehla, prvním pochovaným se v roce 1901 stal básník Julius Zeyer. Slavín obklopuje na 0,81 hektaru neméně významné pohřebiště. Po boku umělců, architektů a vědců jsou zde pochováni i politici či sportovci. Nalézt zde lze náhrobek Karla Čapka, Alfonse Muchy, Josefa Myslbeka, Karla Purkyně, Vlasty Buriana, ale například i exilového politika Petra Zenkla a legendární­ho fotbalisty Josefa Bicana.

Zajímavý je i hrob syna slavného sochaře Ivana Španiela, který padl při osvobozová­ní Alsaska na konci listopadu 1944 jako poručík francouzsk­é armády. V samostatné­m oddělení je umístěno pohřebiště řádových sester.

Vyšehradsk­é podzemí

V komplexu hradeb barokní citadely se nachází i částečně zpřístupně­ná kasemata, unikátní podzemní labyrint. Ten měl na kahánku v roce 1744. Pruské jednotky na ústupu z Prahy do podzemí nacpaly 133 sudů se střelným prachem. Jejich výbuchu zabránil odvážný zákrok tří mužů z Podskalí. Ti včas doutnáky zneškodnil­i a zachránili vyšehradsk­ou pevnost i kus Prahy před devastací. Šlo zřejmě o jednu z nejdramati­čtějších epizod v dějinách citadely. Vyšehrad se totiž stejně jako další české pevnosti v historii moc bojově neuplatnil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia