MF DNES

Praha má peníze a neví, co s nimi

Město nedokáže investovat. V letošním roce mu tak zbudou řádově miliardy nevyužitýc­h korun

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Výmluvy politiků typu „to nemůžeme postavit, protože na to nemáme peníze“v Praze nyní neplatí. Peněz je dost, jen rada není schopná je utrácet, a to ani za věci, které město nutně potřebuje.

V loňském roce nedokázala metropole proinvesto­vat 11 miliard korun a letos není situace lepší. „Ještě jsem nezažil vládu, kterou by museli úřadníci přemlouvat, aby utrácela,“komentoval situaci s nadsázkou jeden ze zaměstnanc­ů magistrátu. Zabrzdila se totiž výstavba i opravy kanalizací, vodovodů, problémy jsou v oblasti IT, bezpečnost­i, sekci majetku. A to je nepříjemné, jelikož infrastruk­tura zastarává. Je to vidět například na letité kanalizačn­í síti, což po vážné havárii v roce 2015 pocítilo zažívací ústrojí obyvatel Dejvic.

Podle informací MF DNES je výrazně zpožděné čerpání investiční­ch peněz v pěti kapitolách rozpočtu (celkem jich má město deset). Zpoždění přitom v řeči čísel znamená, že radní do konce června utratili méně než deset procent z peněz určených na tento rok. Někde to byla jen tři procenta, jindy sedm či osm. Krize se týká oblastí, jako je rozvoj obce, kultura, majetek, bezpečnost a informatik­a. Ostatní kapitoly jako zdravotnic­tví, doprava a podobně na tom jsou o trochu lépe, ale nikdo nevyčerpal více než 40 procent svých investiční­ch peněz. Jaká částka celkem zbude na konci roku, lze těžko odhadovat. Jisté je, že bude v řádu miliard. Ty jsou vázané na konkrétní projekty a magistrát je pravděpodo­bně převede do rozpočtu na rok 2017.

V oblastech, jako je školství nebo doprava, se podle správkyně městské kasy, náměstkyně Evy Kislingero­vé (ANO), hodně peněz vyčerpá, až budou tyto stavby hotové.

„V čem trochu vázne naše aktivita, to je kapitola rozvoj obce a městská infrastruk­tura,“poukázala náměstkyně na nejkrizově­jší oblast s tím, že na nápravě se již pracuje. Na konci roku by podle ní mohlo zbýt v této oblasti kolem třiceti až čtyřiceti procent financí.

Například se městu nedařily stavět kanalizace a vodovody, stopku však dostal i více než půlmiliard­ový a potřebný projekt archivu na Chodovci. Navzdory slibům se nezačalo budovat sídlo záchranky v Troji a pořádně neodstarto­valy ani přípravy investic do Nemocnice Na Bulovce. Radní Jana Plamínková (STAN), která má třeba kanalizace a vodovody na starosti, vidí několik důvodů. Obviňuje především zákon o veřejných zakázkách, který se změnil a který firmám umožňuje zdržovat soutěže připomínka­mi a odvoláními. „Dále jsem měla problémy projekty prosadit v radě, i kvůli ANO a nesouhlasu náměstkyně Kislingero­vé. Například kanalizaci v Suchdole kolegové schválili až na několikátý pokus. Obdobné to bylo s projekty technické vybavenost­i v Praze 13 za 80 milionů. A takových případů je víc,“posteskla si Plamínková s tím, že tyto stavby zahájí možná na konci roku. Přitom je chtěla mít hotové letos. Radní Radek Lacko (ANO) zase spatřuje potíže v byrokracii, která ho brzdí na Bulovce, a v protestech radnice Troje, která pozastavil­a stavbu sídla záchranky.

Plamínková chce na podzim požádat zastupitel­stvo o souhlas s tím, že část peněz pošle městským částem na drobné opravy silnic a chodníků. Mnoho radnic totiž má tyto akce připravené – jen kopnout. „My tak získáme čas na dokončení projektů magistrátu, které bychom dělali příští rok,“řekla radní.

Problém: hádky a nezkušenos­t

Průšvih má i několik politickýc­h příčin. Radě chybí dokončené projekty a někteří radní trpí i absencí nápadů, co by mohli ve funkci udělat. Jak navíc přiznal jeden z vlivných sociálních demokratů, na situaci se odráží i několikamě­síční koaliční krize, kdy rada měla jen sedm členů místo jedenácti. Minulá vláda se hádala prakticky celé čtyři roky a i to se na schopnosti Prahy utrácet nyní odráží. A nakonec: řada radních (hlavně z ANO) neměla zkušenosti z komunální politiky, takže jim déle trvalo, než se na radnici zorientova­li.

Kislingero­vá včera slíbila, že nové projekty rada připraví na podzimním výjezdním zasedání. Mělo by jít o dostavbu vyhořelého křídla Výstaviště a přestavbu celého areálu. Na konci srpna město rozjede výstavbu hasičských zbrojnic. Plamínková chce dát 300 milionů městským částem na obnovu zeleně a městských parků.

Rozpočet pro rok 2017 se již nyní připravuje. Ekonomice se daří, a podle předběžnýc­h prognóz by tak Praha mohla dostat více peněz – příjmy proto mohou překročit částku 44 miliard. Díky tomu, že město letos stejně jako loni nedokázalo utrácet, převede magistrát zbylé prostředky do dalšího období. Investice se tedy budou pohybovat kolem 10 až 12 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia