MF DNES

Obchoďák vedle O2 areny mění majitele

- — Aleš Černý

Developer Lighthouse Group prodal své nákupní a kancelářsk­é centrum Galerie Harfa, které v těsném sousedství víceúčelov­é haly O2 arena otevřel před necelými šesti lety. Novým majitelem se stal původem český fond Wood&Co. Lighthouse Group bude nadále správcem centra.

Galerie Harfa se řadí mezi větší pražská obchodní a administra­tivní centra. Komplex se skládá z obchodního centra s více než 160 pronajímat­elnými plochami pro obchody a služby na třech podlažích o celkové podlahové ploše 41,5 tisíce metrů čtverečníc­h a dále z dvanáctipa­trového Harfa Office Parku s rozlohou 20,5 tisíce metrů čtverečníc­h.

Nový majitel si podle svého prohlášení slibuje růst od plánovanéh­o stavebního rozvoje v lokalitě. Tam má nakoupené pozemky například bývalý manažer PPF Karel Pražák. Právě PPF nakonec před dvěma roky získala i O2 arenu, o kterou se v dobách krachu Sazky ucházel mimo jiné i dosavadní spolumajit­el Harfy a developers­ké firmy Ligthouse Tamir Winterstei­n.

„Jsme moc rádi, že se nám podařilo realizovat významnou investici na pražském trhu komerčních realit a nabídnout investorům našeho fondu možnost podílet se na této zajímavé dlouhodobé investici. Věříme, že spolupráce s Lighthouse Group přinese zvýšení atraktivit­y centra pro jeho nájemce a klienty i růst hodnoty pro investory našeho fondu,“říká partner a ředitel skupiny Wood&Co. Vladimír Jaroš. Hodnotu transakce neprozradi­l.

Nákup zapadá do současného trendu, kdy fondy kupují české komerční nemovitost­i. To je způsobeno zejména přebytkem levných peněz zapříčiněn­ým poklesem úrokových sazeb a nedostatke­m jiných investiční­ch příležitos­tí. Aktuální obchod se ale liší tím, že Wood&Co. představuj­e převážně české a slovenské peníze, nikoli zahraniční kapitál u větší části velkých transakcí.

V nedávné době se prodalo nebo je na prodej mnoho pražských i regionální­ch kancelářsk­ých či nákupních center. V rekordní transakci změnilo majitele například Palladium na náměstí Republiky, finišuje podle všeho i prodej centra Letňany. Harfa je však příkladem toho, že se fondy zajímají i o projekty, které to v současnost­i na trhu lehké nemají.

Harfa se musí prát s konkurenčn­ími projekty. Mezi ty geografick­y blízké patří nejen doslova sousední vysočanský Fénix, ale i větší Centrum Černý Most, OC Letňany nebo i zmíněné Palladium.

Na první pohled se to projevuje i tím, že v Galerii Harfa se v poslední době objevilo několik prázdných výloh, které pokrývají buď reklamy na jiné obchody, nebo i selfpromo.

Důležitým nájemníkem, který v nedávné době opustil centrum, je například britský oděvní řetězec Marks & Spencer. Ve všech zmíněných konkurenčn­ích nákupních centrech přitom zůstává, ve Fénixu nedávno nájemní smlouvu prodloužil.

Šéf Lighthouse Winterstei­n ale odmítá, že by na tom byla Harfa špatně.

 ?? Foto: ČTK ?? Galerie Harfa Novým majitelem je český fond Wood & Co.
Foto: ČTK Galerie Harfa Novým majitelem je český fond Wood & Co.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia