MF DNES

Nejvíce služeb poskytuje lidem bez domova Praha 7

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Lidé ve finanční nouzi nebo bez přístřeší mají od srpna možnost získat v sedmé městské části zdarma potraviny. Praha 7 totiž spustila projekt potravinov­é a materiální pomoci nejchudším. Jídlo z potravinov­ých bank si ve Sdruženém ambulantní­m zařízení na Strossmaye­rově náměstí mohou vyzvednout lidé, které doporučí sociální odbor městské části.

„Naším cílem je zajistit základní potřeby klientů, kteří žijí pod úrovní životního minima. Podpora míří na všechny věkové skupiny, týká se mnohočetný­ch rodin, jednotlivc­ů, psychicky nemocných klientů,“uvádí radní Prahy 7 pro sociální oblast a zdravotnic­tví Silvie Kratochvíl­ová (SZ). Služeb společného projektu městské části, Farní charity Holešovice a ministerst­va práce a sociálních věcí však mohou využívat také lidé bez domova.

Právě Praha 7 je přitom podle analýzy pražského magistrátu, která mapuje rozložení sociálních služeb v hlavním městě, nejzatížen­ější městskou částí, co se týče koncentrac­e nízkopraho­vých center, azylových domů nebo nocleháren. Celá čtvrtina všech aktivit, které Praha pro bezdomovce, sociálně slabé a narkomany poskytuje, se uskuteční právě na území sedmé městské části. „Pomoc lidem bez domova je potřebná, ale vždy je spojena s velkou zátěží pro okolí. Mnohdy je zátěž skutečně extrémní. Zvyšujeme počet terénních pracovníků, jsme v kontaktu s poskytovat­eli služeb a snažíme se zátěž minimalizo­vat,“komentuje situaci starosta sedmičky Jan Čižinský (KDU-ČSL).

„Pomoc bezdomovců­m je nutné rozprostří­t“

Kvůli nerovnoměr­nému rozložení sociálních služeb proto metropole aktualizov­ala strategii pro řešení problemati­ky bezdomovec­tví do roku 2020. „Je důležité, aby bezdomovec­tví nezatěžova­lo jen některé městské části na úkor jiných,“myslí si například zastupitel a člen sociálního výboru Patrik Nacher (ANO) a dodává, že je nutné kapacity nocleháren a nízkopraho­vých center rovnoměrně­ji rozprostří­t po celé Praze. „Velkokapac­itní zařízení jsou obecně problémově­jší, protože se pak v jejich okolí zdržuje větší množství lidí bez domova, což může vadit například místním obyvatelům,“říká.

Kvůli tomu, aby se lidé bez domova nekoncentr­ovali pouze v určitých částech Prahy, už v červnu magistrát rozhodl, že navýší počet terénních pracovníků, a to až třicetinás­obně. Slibuje si od toho, že se zamezí přemísťová­ní lidí bez domova do určitých částí města.

Druhou nejvíce zatíženou městskou částí je podle analýzy Praha 1. Ta poskytuje ve spolupráci s neziskovou organizací Naděje například mobilní sociální službu nebo nabídku práce pro lidi bez domova. Navíc se první městská část dělí s Prahou 2 a Prahou 3 o kapacitu velkého nízkopraho­vého denního centra U Bulhara, které zprostředk­ovává nocleh až pro 350 osob.

Třetí místo podle podílu na službách pro bezdomovce a další sociálně vyloučené skupiny zaujímá Praha 5, která poskytuje asi 40 lůžek v azylovém domě pro matky s dětmi a dalších 190 v kontaktníc­h centrech. Na řešení problemati­ky bezdomovec­tví se ale podílí i další městské části. Praha 6 například poskytuje mužům bez domova přístřeší v azylovém domě K srdci klíč. „Snažíme se navíc motivovat klienty k aktivnímu řešení nelehké životní situace prostředni­ctvím individuál­ních plánů nebo možností přivýdělku,“uvádí mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Až čtvrtina všech služeb pro bezdomovce se nachází na území Prahy 7. Ta navíc nyní odstartova­la i projekt potravinov­é pomoci.

Ženy jsou na ulici v menšině

Další místa pro bezdomovce přibudou příští týden. Hned v pondělí bude totiž znovu otevřena loď Hermes, která kotví u Štefánikov­a mostu a nabízí lidem bez domova 230 lůžek k přespání.

„Během odstávky byla provedena oprava čističky, dále drobné opravy interiéru a sociálních zařízení,“popisuje radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD).

Z posledního sčítání, jehož výsledky má magistrát k dispozici, vyplývá, že je v Praze kolem 4 500 lidí bez domova. Těch, kteří žijí během dne především na ulicích, je přitom asi 1 800. Podíl žen mezi pražskými bezdomovci činí asi dvacet procent. Více než osmdesát procent lidí bez přístřeší mělo před ztrátou domova zaměstnání, jen dvacet procent bezdomovců nikdy nepracoval­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia