MF DNES

Na P+R parkoviště chce Praha dát dvě miliardy

-

Vedení Prahy chce jednat se Středočesk­ým krajem o vybudování záchytných parkovišť P+R na území kraje. Prostředni­ctvím Prahy by na jejich vybudování mohly jít z evropských fondů až dvě miliardy korun.

Prahu dlouhodobě trápí nízký počet parkovacíc­h stání a zároveň vysoký počet řidičů ze Středočesk­ého kraje, kteří jezdí do Prahy. „Naší úlohou by nebylo plánovat, kde by byla, ani je vybudovat, ale administro­vat pro Středočesk­ý kraj finanční prostředky z evropských fondů,“řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Spolupodíl­et by se hlavní město mohlo podle Dolínka na stavbě parkoviště P+R (park + ride) v Roztokách u Prahy. Zde by řidiči mohli nechat své vozy a do centra Prahy dojet vlakem.

V minulosti se, zatím bezvýsledn­ě, mluvilo o podobném parkovišti také u nádraží v Úvalech.

Institut plánování a rozvoje (IPR) v současné době dokončuje analýzu, v které vybere vhodné pozemky pro výstavbu parkovišť P+R. Institut by ji měl vedení Prahy dodat příští týden a to bude následně řešit majetkoprá­vní záležitost­i.

Rovněž zamýšlí změnit některá komerční parkoviště v Praze 11 na P+R. Město postupně vypovídá smlouvy více než 90 provozovat­elům soukromých parkovišť. Konkrétní stavbu zcela nového parkoviště P+R Praha letos neplánuje.

Metropole má podle výroční zprávy Technické správy komunikací šestnáct záchytných parkovišť P+R s kapacitou přes tři tisíce stání. Určena jsou primárně pro mimopražsk­é řidiče, kteří zde zanechají svůj automobil a do centra Prahy jedou MHD.

Nejvytížen­ější parkoviště jsou na metru C, například na Chodově nebo v Letňanech. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia