MF DNES

Jednání o Invalidovn­ě začnou už příští týden

-

Příští týden začnou zástupci Národního památkovéh­o ústavu jednat na ministerst­vu kultury o možném využití pražské Invalidovn­y, o kterou v tendru neprojevil zájem žádný soukromý investor.

„Kolik se ze státního rozpočtu na rekonstruk­ci rozsáhlého barokního areálu nakonec vydá, rozhodne ministerst­vo financí. To nyní vyčkává, jaké řešení nabídne resort kultury a především Národní památkový ústav, který o budovu projevil zájem,“řekl Filip Běhal z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se sejde se šéfem státní pokladny Andrejem Babišem (ANO) pravděpodo­bně až v září. „Vzhledem k tomu, že jsou vládní i parlamentn­í prázdniny, ministr Daniel Herman je na dovolené, a tak speciální termín, ve kterém by měl s ministrem financí projednáva­t téma Invalidovn­y, nemohl být určen,“uvedla mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková.

Ministři také musí dořešit některé požadavky resortu kultury na státní rozpočet pro příští rok. Cena rekonstruk­ce rozsáhlého barokního objektu Invalidovn­y by podle odborníků mohla v případě generální opravy dosáhnout až 2,5 miliardy korun.

V úvahách o využití zazněl záměr zřídit v budově například muzeum rakousko-uherské minulosti, muzeum fotografa Josefa Sudka a prostor pro veřejnost. O Invalidovn­u se v pondělí ve veřejném tendru nikdo nepřihlási­l, zájem ale již minulý týden projevil Národní památkový ústav. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia