MF DNES

České loučení s Copacabano­u. Přijde vrchol v Tokiu?

- Ondřej Novotný reportér MF DNES v Rio de Janeiru

Azase Copacabano­u duněly popové hity, opět hlasatel hecoval publikum, znovu bylo na centrkurtu živo.

Jen to české plážové volejbalis­tky poslouchal­y zpovzdálí. K předkolu play-off na olympijské­m turnaji nastoupily Markéta Sluková a Barbora Hermannová na menším kurtu číslo 1. A další vyrovnanou bitvu tentokrát nezvládly: Ruskám Ukolovové a Birlovové podlehly hodinu po čtvrteční půlnoci 1:2.

Jejich olympijské tažení tím skončilo. Splnily si cíl: postoupit ze skupiny, ač po vyrovnaném průběhu posledního zápasu přece jen převládalo zklamání. „Mohly jsme je porazit,“uvědomoval­a si Hermannová.

Přesto dokázaly víc, než by si ještě před časem pomyslely. Když spolu před rokem začínaly hrát, byla olympiáda nedostižný­m cílem v dáli; nakonec ji opouštěly po těsné prohře.

„Odehrály jsme tři kvalitní zápasy. Nemáme se za co stydět. Snažily jsme se porovnat s nejlepšími, navíc naše skupina byla těžká, mohly jsme z ní vypadnout,“hodnotila Hermannová.

Úvodní dva zápasy ve skupině Češky nezvládly, na poslední chvíli se však dokázaly zachránit. Tak jako už letos tolikrát! Vždyť i postup do Ria si zajistily last minute. „Nepočítaly jsme s ním a tahle olympijská zkušenost je strašně cenná,“říkala v chladném čtvrtečním večeru Sluková. Na výhru z třetího zápasu už však v předkole nedokázaly navázat. „Po vyřazení jsme byly v první chvíli zklamané, ale dál už budeme moc rády, že jsme dostaly šanci si tu zahrát.“

Na minulé olympiádě dobyla s Kolocovu páté místo, nyní skončila na dělené sedmnácté pozici. S Hermannovo­u však stále hraje relativně krátce – a kouč Nausch věří, že tým stále míří k vrcholu svého potenciálu. A slibuje si, že stejné chyby, jako dělají Češky nyní, se za tři čtyři roky nebudou opakovat.

Ačkoliv spolupráci stále pilují, řadu úspěchů už Sluková s Hermannovo­u dobyly. Byly stříbrné na mistrovstv­í Evropy, vyhrály turnaj v Antalyi, vybojovaly postup na olympiádu a hrály čtvrtfinál­e prestižníh­o turnaje major v Klagenfurt­u. „První rok byl nad naše očekávání. Musíme se zase vrátit na zem. Těžko říct, jestli budeme vyhrávat medaile z Evropy každý rok – a vůbec, zda budeme mít takové výsledky jako letos,“říkala Sluková.

Češky by měl čekat poslední grandslam v Los Angeles, ačkoliv zatím není zcela jisté, jestli se bude konat. A pak? Meta v podobě olympiády je za nimi. O dalších cílech teprve musí přemýšlet.

„Náš minulý rok byl hodně pestrobare­vný, plný všeho, takže si po sezoně sedneme a týmově musíme probrat, co vlastně od sebe chceme. Moc bych si přála, abychom měly takové výsledky každý rok, ale potřebujem­e si cíle nastavit reálně, aby to potom nevedlo k nějakému zklamání nebo mystifikac­i okolí, že patříme na bedny světovek, a my tam ještě nepatříme. Nebo naopak,“rozebírala Sluková.

Jí je nyní 28 let, Hermannová je o tři roky mladší. Rády by spolu nastoupily i na příští olympiádě v Tokiu. Nevylučují, že by jejich vrchol mohl přijít právě tam.

„Tato olympijská zkušenost je strašně cenná. Pokud spolu budeme hrát i v Tokiu, budeme hodnotit velmi pozitivně, že už jsme ten olympijský systém jednou zažily,“přemítala Sluková.

A kdo ví, kam až mohou dojít? Že umějí útočit i na nejcennějš­í mety, to už několikrát ukázaly.

 ?? Foto: Reuters ?? Cenná zkušenost Markéta Sluková (vlevo) s Barborou Hermannovo­u v Riu skončily před branami osmifinále, jejich potenciál však leží výš.
Foto: Reuters Cenná zkušenost Markéta Sluková (vlevo) s Barborou Hermannovo­u v Riu skončily před branami osmifinále, jejich potenciál však leží výš.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia