MF DNES

Hostina hodná vítěze a příběhy ze zlaté noci

- Zápisník Miroslava Němého reportéra MF DNES

Být olympijský­m šampionem s sebou nese nesporné klady – oni vám lidé splní pomalu cokoli, co ve vašich zlatých očích vidí.

Třeba Lukáš Krpálek měl pořádný hlad. Kdo by se dvoumetrov­ému a stokilovém­u chlapovi divil!

V Českém domě stačilo říct a hned se nesla první z řady odměn. Plná mísa filetu mignon, exkluzivní části hovězí svíčkové. Dobré kilo masa, možná i o něco víc.

„A budeme pokračovat za hodinu,“rozesmál se blaženě Krpálek.

Tou dobou už pomalu začínal chápat, co všechno jeho životní triumf obnáší. Oslava v „party busu“v doprovodu ostatních olympionik­ů, to byla ryzí radost. „Hrozně jsem si to užíval. Je tu super parta,“líčil tak šťastný muž. „V autobuse jsme si zatancoval­i, zazpívali jsme si Haničku Zagorovou a Káju Gotta. A dali jsme si pivo. Teď už můžu!“Do místa, které si Česko ve čtvrti Barra zvolilo jako základnu pro setkávání fanoušků se sportovci, i proto nepřišel, nýbrž doslova přitancova­l.

Skoro každý se s ním chtěl vyfotit, plácnout si s jeho obří dlaní.

Sdílet zlato – i tohle bude velká náplň příštích dní. Krpálkovi na úvod zahráli přeslavnou píseň z filmu Rocky, hymnu bojovníků, u něj jistě na místě. A pak toho stihl tolik!

V brazilské tmě třeba seděl v proskleném studiu Českého rozhlasu a dopředu nahrával rozhovor; před ním se jako na kolotoči střídali ti, kdo si před půlnocí chtěli pořídit exkluzivní selfie. Taky čepoval „zlatou“plzeň, dostával dárky.

Ale stejně bylo kouzelné, jak moc se ve srovnání s tím rozzářil, když mu nesli luxusní večeři. „Lácoš, dej si,“vybízel kouče Petra Lacinu a jelikož zase musel o gratulaci dál, nabídl i sálu novinářů: „Já to stejně nesním. A vy máte hlad, ne?“

Kousek jsem zkusil a řeknu vám: byl to pokrm hodný šampiona.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia