MF DNES

Neměly spolu vůbec hrát. Teď je čeká boj o bronz

- Ondřej Novotný reportér MF DNES v Rio de Janeiru

Stály v prostoru pro rozhovory. Ve tváři se zračil obrovský smutek, tak moc je mrzelo vyřazení. „Jsme velmi zklamané,“řekla Lucie Šafářová; ale zdálo se to ještě jako eufemismus pro pocit zmaru, který z ní a její deblové spoluhráčk­y Barbory Strýcové sálal.

Jen pár desítek minut předtím prohrály semifinále olympijské­ho turnaje s ruským párem Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová 6:7 (7:9), 4:6. Skončil sen o zlatu i o potenciáln­ím českém finále s Andreou Hlaváčkovo­u a Lucií Hradeckou, jejichž zápas skončil po uzávěrce.

Zbyla šance na bronz, o který budou bojovat dnes. „Vyhecujeme se, co nejvíc to půjde,“řekla Šafářová.

Včera přišel Češkám boj o medaili jen jako nepatrná náplast na jejich bolest. Ale co by za něj před turnajem daly! Vždyť ještě měsíc před olympiádou ani nevěděly, že spolu budou čtyřhru na olympiádě hrát. Šafářová měla nastoupit s Karolínou Plíškovou, která se však na poslední chvíli omluvila kvůli strachu z viru zika. Místo toho tak utvořila pár se Strýcovou, s níž dosud nastoupila k jedinému zápasu v kariéře – loni ve Fed Cupu prohrály za rozhodnuté­ho stavu čtyřhru s Francií.

O to větším překvapení­m bylo, když hned na úvod olympijské­ho turnaje porazily sestry Williamsov­y. Američanky, které spolu dosud na olympiádě neprohrály! Jenže agresivní hra Šafářové od základní čáry a šikovnost a obratnost Strýcové (nejen) na síti vytvořily kombinaci, která rázem začala soupeřky strašit. „Možná se rodí zajímavý příběh,“usmála se Strýcová.

Měla pravdu. Ačkoliv se Šafářová prala se střevními problémy, zvládla náročné druhé kolo s Kanaďankam­i Bouchardov­ou a Dabrowskou. Ale další těžká výzva čekala hned poté: pětinásobn­é grandslamo­vé vítězky Erraniová a Vinciová.

Zkušené Italky vedly už 6:4 a 3:0, ale pak předvedly S+Š úctyhodné povstání. Povzbuzová­ny početnou skupinou českých krajanů zvládly ve větrném odpoledni obrat – a dostaly se do boje o medaile.

Včera si ji proti Ruskám mohly zajistit. Kdo ví, co by se dělo, kdyby za stavu 4:1 proměnily jeden ze tří brejkbolů. Kdyby využily jeden ze dvou setbolů v tie-breaku. Otázky zůstávaly, ale byly zbytečné; Češky vyrovnaný zápas ztratily. „Ale dostaly jsme ještě jednu šanci a medaili chceme, takže se namotivuje­me a uděláme pro to vše,“vyhlásila Strýcová.

Když odcházely od novinářů, chytily se kolem ramen. Jejich příběh ještě stále může skončit dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia