MF DNES

Zničující porážka. Zlato nebude

Cestu do finále zatarasila tenistce Petře Kvitové senzace turnaje – Puigová z Portorika

- Karel Knap reportér MF DNES v Rio de Janeiru

Tenisový turnaj v ženské dvouhře přináší jednomu malému národu naprosto okouzlujíc­í příběh. Tím národem bohužel nejsou Češi, nýbrž obyvatelst­vo nezačleněn­ého území Spojených států amerických, jež leží v Karibském moři mezi ostrovy Hispaniola a Malými Antilami. Portoričan­ce přivádí k nadšení Monica Puigová, která v pátek v Riu přemohla Kvitovou 6:4, 1:6, 6:3 a postoupila do finále.

Zdrcená levačka z Fulneku těžce nesla zničení vábivého zlatého snu a musela hledat sílu a motivaci do dnešní partie o bronz, v níž se utká s horší z večerního střetnutí Kerberová–Keysová.

„Na tenhle zápas nemůžu být pyšná,“prohlásila na konci svého putování po rozhovorec­h v koridoru připomínaj­ícím mučírnu.

Při otázkách na trpkost porážky, ztracenou naději na nejcennějš­í medaili a promarněné příležitos­ti usilovně zadržovala pláč.

„Našlo by se víc momentů, které jsem mohla zvládnout líp. Škoda že jsem ve třetím setu ani chvíli nevedla. Byla jsem pořád dole.“

To kometa sezony Puigová zářila štěstím. Po proměněném mečbolu v extázi poskakoval­a jako rarach.

Podobně jako Kvitová ztroskotal­y na předposled­ní překážce také Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou. Podlehly Makarovové a Vesninové z Ruska 6:7, 4:6. Ty se o třetí místo střetnou s poraženými z utkání Hlaváčková, Hradecká – Bacsinszká, Hingisová, jež začalo po uzávěrce.

Kvitová nečekala, že dvaadvacet­iletou Puigovou smázne. Vždyť letos na WTA Tour nastřádala o 23 vítězství méně než ona (18–41). Další triumfy přidává zarputilá slečna ze San Juanu v Riu, kde rivalkám před Kvitovou nechala bez ztráty sady jen 14 gamů. Třeba nasazenou trojku Muguruzaov­ou potupila 6:1, 6:1.

„Celé Portoriko se bude dívat,“vykládala ve čtvrtek vzrušeně. Její vlast ještě nezískala olympijské zlato a ona si na něj myslela.

V koloseu vyzdobeném barevnými sedačkami se zprvu rozhostila klidná, až líná atmosféra, připomínaj­ící sváteční odpoledne. Jenže Kvitová pojala pátek v olympijské­m komplexu jako ryze pracovní den. Přivlastni­la si prvních sedm míčů a 11 z úvodních 12 bodů.

Puigová se však neskutečně zvedla, skoro nekazila, bez obtíží vracela rány Kvitové. Válela, jako by měla vyhrát příštích pět grandslamů, a otočila sadu z 0:3 na 6:4.

Paní dvorce se pak na půl hodiny stala Kvitová. Diktovala tempo výměn a s bravurou zvýšila na 5:0. Kromě chladného větru, který provází zimu v Riu, ovšem v pestrém kotli vířila dráždivá otázka: Nenastane v partii další drastický zlom?

Portorikán­ská ranařka se zpod palby vymanila. Ztratila set, ale do toho dalšího opět kráčela silná.

Podržela si servis. A počkala si na sérii chyb Kvitové, kterou zvlášť mrzel vyhozený forhend, po němž se propadla na 0:2. Puigovou poté třikrát dělil míč od trháku na 0:3. Kvitová se dál rvala a s přispěním dvou soupeřčiný­ch dvojchyb snížila.

Svými příznivci divoce povzbuzova­ná Portoričan­ka praštila raketou a ukázala, že ani ona není stresuvzdo­rná. Češka se rámem nasupeně bouchla do podrážky po odevzdaném podání na 2:4.

Výsledek předznamen­ala přestřelka za stavu 3:4 a 15–30, v níž se Puigová ubránila, Kvitová nedoběhla balon a zřítila se na beton. Atmosféra v aréně už není líná. Zaplnila se, burácí to v ní a hučí. Češka nenachází síly na obrat. 3:5. Senzace turnaje spolehlivě podává. A na dálku rozjásá miliony krajanů.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? To bolí Petra Kvitová si dnes o olympijské zlato nezahraje, čeká ji zápas o bronzovou medaili. Včera ve třech setech překvapivě podlehla Puigové z Portorika.
Foto: Michal Růžička, MAFRA To bolí Petra Kvitová si dnes o olympijské zlato nezahraje, čeká ji zápas o bronzovou medaili. Včera ve třech setech překvapivě podlehla Puigové z Portorika.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia