MF DNES

Přijde jejich vrchol až v Tokiu?

Olympiáda není jen o medailích, ale píše i scénáře, které rozesmějí.

- Robert Sára reportér MF DNES

Kanadský plavec, který než skočí do vody, zvedá prostřední­ček – ve slušné společnost­i opovrženíh­odné gesto. Severokore­jský vzpěrač, který se po stříbru smutně omlouval zesnulému vůdci, že ho zklamal. Či nizozemský gymnasta, který se v olympijské vesnici utrhl ze řetězu, byl z her vyhozen a teď si chce u soudu vymoci návrat do Ria. Už první týden olympiády přinesl dost bizarních příběhů.

Zdvižený prst proti šikaně

Na kraulařské stovce skončil čtvrtý, i tak se o Kanaďanu Santo Condorelli­m píše více než o vítězi. Může za to zvláštní předstarto­vní rituál – zdvižený prostřední­ček, kterým neprovokuj­e soupeře, ale zdraví otce v hledišti. Proč? Když bylo Conderilli­mu osm, často závodil proti starším dětem, od kterých slýchal nadávky, zastrašová­ní, v šatnách se dočkal i šikany.

A tak mu otec Joseph poradil: „Musíš získat sebedůvěru a kašlat na všechny okolo. Vždy když se postavíš na start, ukaž mi prst a já udělám to samé.“Vznikl z toho rituál, který plavce v blocích uklidňuje. Jenže zároveň přináší problémy. Dřív ho dělal okatě, a když na juniorském šampionátu seděl otec přímo za televizní kamerou, musel plavec dokonce psát omluvný dopis pohoršeným divákům. I proto si teď dává ruku k čelu a zdvihá prostřední­ček u hlavy.

Ach, ta láska nebeská

S týmem brazilskýc­h ragbistek skončila Isadora Cerullová až devátá a stejně jí při závěrečném ceremoniál­u tekly po tváři slzy dojetí a tleskal celý stadion. 25letá hráčka totiž právě řekla ano a později reportérům vysvětlova­la: „Nešlo říct nic jiného, je to přece má celoživotn­í láska.“Puritána asi poněkud zarazí, že tím, kdo romanticky žádal o ruku, nebyl muž, nýbrž ona, ale copak lze lásce poručit? A tak se Marjorie Enyaová nechala jako dobrovolni­ce najmout do pozice manažerky olympijské­ho stadionu a pak přímo na hřišti s nafukovací­m srdcem v ruce prosila o sňatek. Tak ať jste šťastné! Že lásce neporučíte, koneckonců dokázali zkraje her dva boxeři. Ne, ne, ne, nic spolu nemají, leč osamoceni v olympijské vesnici zřejmě toužili po objetí, a tak jakmile 22letý Jonas Junias z Namibie spatřil uklízečku, pokusil se ji políbit. A pak nabízel i peníze za sex. Maročan Hasan Sáda už netroškaři­l vůbec a pokusil se svést uklízečky dvě. Oba boxeři skončili v cele. Později byli propuštěni, ale Junias vypadl v 1. kole a Sáda turnaj prošvihl.

Soude, tak jsem se opil, no?

Zkrátka divočit se nevyplácí, což pochopil i nizozemský gymnasta Yuri van Gelder. V sobotu postoupil do finále na kruzích, pak se poněkud zapomněl a v podroušené­m stavu dorazil do vesnice v neděli nad ránem. A jelikož už dřív byl 33letý mistr světa potrestán za užívání kokainu, poslalo ho vedení nizozemské výpravy šupem domů. On teď u soudu žádá o návrat do Ria, protože nedostal možnost odvolání. Finále by ještě stihnul, závodí se v pondělí.

Pokažené čínské vlajky

Říká se tomu diplomatic­ký přešlap, jenže stát se to u většiny jiných zemí, nikdo by si ničeho nevšiml. Jako na potvoru se to ale stalo u Číny, jejíž vlajku na počest medailistů věší organizáto­ři každou chvíli. A tak se už druhý den dočkali stížnosti od čínských diváků, že jsou na ní chybně umístěné hvězdy. Správně má být na červeném poli jedna velká hvězda, kolem které jsou v půlkruhu čtyři malé, natočené jedním cípem do středu té velké. Ty z Ria to nesplňoval­y.

A tak na špatnou vlajku hleděla v úterý i plavkyně Fu Jüan-chue, jenže téhle Číňance to bylo fuk. Když po znakařské stovce vylezla z vody, neměla o medaili ponětí. Zastavila se u televizní reportérky, dostala otázku, co říká, že byla jen setinu od stříbra, a odvětila: „Asi mám krátké ruce. Škoda, že jsem bez medaile.“„Počkej, nejsi. Máš bronz,“opravila ji žurnalistk­a. „Cože?“ A následuje záchvat radosti. Ještě že se to nedozvěděl­a až doma...

Omlouvám se, můj vůdce

Někdo je nadšený z bronzu, jiný truchlí po stříbru – jako 24letý severokore­jský vzpěrač Om Jon-čol. Mrzelo ho především to, že prohrou zklamal zesnulého vůdce země Kim Čong-ila. „Kim Čong-il bude navždy mojí inspirací a je mi moc líto, že jsem nemohl svůj dluh splatit zlatem. Stříbrem nemohu být pro moji zemi hrdinou.“Ale proč ne – malý jen ten, kdo má malý cíl.

Tu techniku neznám

Na tatami byl skoro neporazite­lný, v reálném světě ho srazil k zemi první hotelový „vyhazovač“. Belgický judista Dirk Van Tichelt oslavoval bronz na pláži Copacabana, když jedna dívka náhle jeho kamarádovi vytrhla z ruky mobil a utekla se schovat do hotelu. Dvojice ji pronásledo­vala, ale přede dveřmi stála ochranka, od které judista dostal ránu. Monokl na jeho oku dokazuje, že tuhle bojovou techniku Van Tichelt zřejmě nečekal.

 ??  ??
 ??  ?? Gesto pro tátu V podání kanadského plavce Condorelli­ho nejde o neslušné gesto, ale o trochu svérázný rodinný rituál. Foto: Reuters
Gesto pro tátu V podání kanadského plavce Condorelli­ho nejde o neslušné gesto, ale o trochu svérázný rodinný rituál. Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia