MF DNES

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat: Nejjednodu­šší je cesta metrem linky C na stanici Vyšehrad a poté přibližně pět minut pěšky. Tramvají lze dojet například na stanici Výtoň linkami 3, 17 a 7, odtud je to procházka volnou chůzí, trvající asi deset minut.

● Otevírací doba: Duben–říjen: Všechny expozice jsou otevřeny denně od 9.30 do 18.00 hodin. Listopad–březen: Všechny expozice jsou otevřeny denně od 9.30 do 17.00 hodin.

● Vstupné: Vstup do areálu Vyšehradu je volný.

● Kontakt: www.praha-vysehrad.cz, informační centrum: +420 261 225 304 info@praha-vyšehrad.cz

● Měli byste vědět, že...

● Infocentru­m se nachází v bráně Špička, pozůstatku gotického opevnění z let vlády Karla IV. Lze tam koupit i mapu Vyšehradu za 20 Kč nebo průvodce za 45 Kč.

● Aktuálně Vyšehrad nabízí Metropolit­ní léto hereckých osobností. To je plánováno až do konce srpna. Na programu jsou ještě například hry 4 sestry, Vše o ženách, Vše o mužích.

● Do gotického sklepa za historií Vyšehradu. Jedinečnou atmosféru má zrekonstru­ovaný gotický sklep s expozicí dějin Vyšehradu. Ta dokládá dávnou historii prvních obyvatel areálu ze 4. tisíciletí př. Kr. Základní vstupné činí 50 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 100 Kč, děti do 6 let mohou přijít zdarma. Letní scéna místo kanonů.

● V severní části komplexu Vyšehradu se nachází populární letní divadelní scéna. Jde o nejmladší objekt citadely, v pevnostní architektu­ře nazývaný redan. Velení c. k. pražské posádky ho nechalo vybudovat na sklonku 40. let 19. století. Podle původních představ měl sloužit dělostřele­ckým bateriím. V případě revolučníc­h nepokojů, podobných těm v roce 1848, odtud měly kanony ostřelovat rebely v Podskalí, části Nového Města, řeku a její bezprostře­dní okolí. K tomuto represivní­mu účelu nebyl redan nikdy využit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia