MF DNES

Úředníci mohli Konvičkově podivné akci včas zabránit

- — Kateřina Frouzová

Magistrát znal některé klíčové podrobnost­i o divadelní hře, která v neděli vyděsila turisty na Staroměsts­kém náměstí v Praze. Město předem vědělo, že příznivci Martina Konvičky převlečení za islamisty chtějí během představen­í použít imitace zbraní a vypálit z nich několik ran. Policie dokonce před zahájením akce kontrolova­la, zda makety nejsou pravé.

Úřad však demonstrac­i nezakázal ani neomezil. „Myslím, že bylo na místě vyloučit některé části představen­í, zejména tu střelbu,“uvedl renomovaný ústavní právník Aleš Gerloch s poukazem na aktuální situaci v Evropě.

Magistrát zpětně nenalezl ve svém postupu pochybení. Oddělení správních činností a správního trestání sice mělo pochybnost­i a během jednání prý na rizika pořadatele upozornilo, ale nenašlo důvody, jak incidentu předejít.

„Nepodcenil­i jsme situaci. Nenašli jsme právní důvod, který by obstál u soudu a na základě kterého by šlo akci ukončit,“argumentov­al včera vedoucí zmíněného oddělení Pavel Štefaňák.

Maximálně tři výstřely

Podle mluvčího policie Tomáše Hulana pořadatelé těsně před zahájením produkce avizovali maximálně tři jednotlivé výstřely z maket. „Ale realita byla jiná, střílelo se dávkami. Lze se domnívat, že právě to bylo příčinou následné paniky,“řekl Hulan.

Známý protiislám­ský aktivista Martin Konvička, který byl v představen­í jedním z hlavních herců, prohlašuje, že si paniku „vyfabulova­la média“. Divadelní hru, při níž účinkující vykřikoval­i hesla jako „Alláhu akbar“(Bůh je velký), mávali zbraněmi a vlajkou Islámského státu nad hlavou, nakonec úřad a policisté zarazili až ve chvíli, kdy vyděšení turisté začali z náměstí utíkat.

Policie případ vyšetřuje jako výtržnictv­í. Včera vyslýchali zaměstnanc­e a provozovat­ele restaurací, odkud hosté prchali. „Ještě trestný čin šíření poplašné zprávy není zcela vyloučen, protože teprve probíhá poměrně obšírné prošetřová­ní události,“dodal Hulan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia