MF DNES

Merkelová to v Česku nezvládla: žádné kvóty

Německá kancléřka objíždí evropské země, aby před summitem EU mimo jiné „zpracovala“jejich názor na řešení imigrační vlny. V Praze neuspěla.

- Jakub Pokorný, Jana Šafaříková reportéři MF DNES

Německá kancléřka Angela Merkelová zmínila, že pozvání do Prahy měla na stole už dlouho a nyní „vše dobře dopadlo“.

A výsledek? Blesková návštěva, která měla trvat jen pár hodin. Jako by bylo předem jasné, že žádný průlom nepřinese.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se návštěvu Merkelové snažil předem prezentova­t jako příjemný výlet do robotické laboratoře ČVUT.

Jenže i největší Merkelové spojenec v Česku, Sobotka, se proti přijímání uprchlíků ostře vymezil – nejspíš i kvůli blížícím se volbám. „Nemůžeme souhlasit se systémem založeným na povinných kvótách,“potvrdil tento rozpor na společné tiskovce premiér Sobotka.

Na otázku německých médií, proč Česko migranty nechce, doplnil, že přicházejí z odlišného kulturního prostředí a radikalizu­jí se, často až ve druhé či třetí generaci.

„V jedné oblasti se neshodneme, a to je možnost přerozdělo­vání uprchlíků, kteří se nacházejí třeba v Německu,“potvrdila Merkelová. A o pár hodin později čekali na kancléřku mnohem ostřejší partneři pro diskusi, ministr financí Andrej Babiš a především prezident Miloš Zeman. A to se vzápětí potvrdilo. „Obě strany jednání vyjádřily zásadně odlišné názory na otázku migrace, především z islámských zemí,“sdělil po jednání prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček a dodal: „Prezident vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlický­ch kvót přenášet odpovědnos­t na země, které je nepozvaly.“

Zdroj, který byl jednání na Hradě přítomen, popsal, že jednání o přerozdělo­vacích kvótách byla krátká. Velmi rychle bylo totiž jasno, že se na nich neshodnou. Kancléřka Merkelová přesto podle něho řekla, že Česko je pro Německo důležitý partner, protože pro jednání s velmocemi, jako je Čína, není ani Německo bez podpory dalších evropských zemí samo úplně rovnocenné.

Německá kancléřka jednání s prezidente­m Zemanem nekomentov­ala a odjela na jím pořádanou slavnostní večeři v Lichtenšte­jnském paláci. Tam s Merkelovou mluvil i Babiš. „Já jsem paní kancléřce řekl můj názor, že by do Evropy neměl přijít nikdo bez pozvání a bez toho, aby věděl, kam směřuje a kdo ho pozval,“řekl Babiš po večeři.

Merkelová má na věc podle Babiše jiný názor, protože má Německo jinou zkušenost s migrací. „V Německu jsou tři miliony Turků, my máme jinou migrační historii, proto by nám Brusel a některé státy neměly vnucovat svou politiku,“uvedl vicepremié­r a šéf ANO.

Jak včera večer napsala německá tisková agentura DPA, „českou vládu pro svou migrační politiku nezískala a před jejím sídlem ji navíc uvítali pískotem.

V jiných oblastech imigrační politiky, než jsou kvóty, ale česká a německá vláda shodné cíle mají. „To se týká zejména ochrany vnějších hranic schengensk­ého prostoru, boje proti terorismu a spolupráce tajných služeb,“uvedla po jednání se Sobotkou Merkelová. „Dále musíme bojovat proti ilegálním přechodům hranic a snažit se uzavřít dohody i s dalšími státy, podobně jako s Tureckem,“dodala.

S jakými, konkrétně nezmínila, jako další na řadě ale bývají zmiňovány zejména státy severní Afriky. Sobotka zase zmínil přání vybudovat společnou evropskou armádu.

Němečtí novináři na místě přiznávali, že čekali od obou státníků nějaké konkrétněj­ší výstupy a recepty na řešení krize.

Předseda Senátu Milan Štěch už dopoledne řekl, že Merkelovou vyzve ke zrušení sankcí EU vůči Rusku, protože dopadají na české zemědělce. Sankce dlouhodobě kritizuje i prezident Miloš Zeman. Merkelová i premiér Sobotka o tom ale nechtěli ani slyšet.

Naposledy byla Merkelová v Česku před čtyřmi roky. Setkala se s premiérem Petrem Nečasem. Tehdy řešila řecké dluhy a lobbovala pro změnu za takzvaný „fiskální pakt“, na který už si dnes nikdo ani nevzpomene.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Herzlich Willkommen Prezident Miloš Zeman přivítal na Hradě německou kancléřku Angelu Merkelovou v jejím jazyce.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Herzlich Willkommen Prezident Miloš Zeman přivítal na Hradě německou kancléřku Angelu Merkelovou v jejím jazyce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia