MF DNES

Sobotka může „helfnout“

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Půldenní cesta do Prahy, kde se setkala s „pouhým“českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a odskočila si i k Miloši Zemanovi, byla v těchto dnech pro Angelu Merkelovou téměř luxus.

V Evropě, ale možná na celém světě se totiž v současnost­i nenajde politik, který by měl nabitější program zahraniční­ch cest a setkání než německá kancléřka. Během pěti dnů tohoto týdne se stihne setkat s většinou premiérů a prezidentů zemí Evropské unie. A s výjimkou Prahy jich má proto vždy na jednom místě několik, protože jinak by to prostě fyzicky stihnout nemohla.

Merkelová se snaží co nejrychlej­i omezit škody, které na Evropské unii napáchalo a ještě napáchá britské referendum o brexitu. V polovině září na summitu EU v Bratislavě se chce před pro ni důležitými podzimními zemskými volbami v Německu ukázat jako „vůdkyně Evropy“. Proto po celé Evropě zjišťuje, co dělat, aby se Unii podařilo udržet pohromadě a zabránilo se odchodu dalších členů.

„Musíme vytvořit novou rovnováhu s Evropskou unií 27 členů, kteří zůstanou,“uvedla Merkelová při setkání s hlavami baltských států v Estonsku.

Angela Merkelová by přitom vlastně nemusela do Prahy ani jezdit. Kdyby se chtěla vidět s českým premiérem, mohla to nechat na páteční summit s V4 ve Varšavě, kde Sobotka nebude chybět.

Jenže v Praze, jak včera řekla ve Strakově akademii, už jednak čtyři roky nebyla a jednak to pro ni byla možnost si v Praze předjednat pozici pro daleko složitější páteční jednání s celým Visegrádem.

I když ani se Sobotkou se Merkelová „v otázce trvalých kvót na přerozdělo­vání migrantů“neshodne, mohla kancléřka včera zdůraznit, že téměř ve všem dalším se s českým premiérem shoduje.

„Vykladač“Merkelové

To se u dalších visegrádsk­ých předsedů vlád, s nimiž se zítra setká ve Varšavě, říci nedá. Vztahy Merkelové s Robertem Ficem, Viktorem Orbánem i novou polskou premiérkou Beatou Szydlovou se dají označit přinejmenš­ím za napjaté. „Orbán loni vytvářel při jednání v Mnichově s bavorskými politiky koalici proti Merkelové. Sobotka nic takového nedělá,“dává příklad jeden středoevro­pský diplomat.

Zdaleka nejvstřícn­ější Sobotkovu pozici vůči Merkelové potvrzují i odborníci. „Sobotka je pro Německo vstupní branou do Visegrádu, kde může sehrát roli jakéhosi vykladače pozic Angely Merkelové,“uvádí politolog Tomáš Nigrin z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Česko má podle jeho názoru obecně k Německu z celé střední Evropy nejblíže. „Politicky se od Německa neradi vzdalujeme,“uvedl v ČT.

Kancléřka proto naznačila, že jí Sobotka může pomoci i v nejobtížně­jší otázce migrace najít s V4 kompromis, který by ukončil napětí. To se projevuje i tím, že Maďaři a Slováci rozhodnutí o kvótách zažalovali. „Věřím, že i v migrační politice najdeme nakonec s visegrádsk­ými státy shodu,“uvedla optimistic­ky po jednáních v Praze Merkelová.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Spojenci Merkelová se sice se Sobotkou ve všem neshodne, z premiérů zemí visegrádsk­é čtyřky je k ní však český předseda vlády zdaleka nejvstřícn­ější.
Foto: Michal Šula, MAFRA Spojenci Merkelová se sice se Sobotkou ve všem neshodne, z premiérů zemí visegrádsk­é čtyřky je k ní však český předseda vlády zdaleka nejvstřícn­ější.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia