MF DNES

Faktury „falešné mluvčí“: učila úředníky mlčet

-

V roce 2013 dostala agentura jejího druha 33 tisíc za CD se snímky z návštěvy prezidenta Miloše Zemana na jižní Moravě.

V témže roce agentura fotila akci Země živitelka v Českých Budějovicí­ch, tentokrát už jen za 18 400. A dvacetitis­ícovou hodnotu má podle představ hejtmanstv­í i CD se snímky z návštěvy tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka v kraji. Podobně Hejtman Michal Hašek se od Jany Mrencové naučil „odstiňovat“novináře bravurně. Mrencová opečovával­a rovněž oslavy 1150. výročí příchodu Konstantin­a a Metoděje na Velkou Moravu za 20 tisíc.

Tomu, že by materiály skutečně dodávala, však odporuje svědectví tehdejší mluvčí Jihomoravs­kého kraje Denisy Kapitančik­ové.

„U všech těchto akcí to fungovalo tak, že fotografie pořídili zaměstnanc­i tiskového odboru kraje. Jen jsme měli přikázáno je poslat Mrencové. Ona nám je pak obratem posílala zpět,“prohlásila Kapitančik­ová.

Podle Kapitančik­ové ovšem Mrencová neodváděla ani další práci, za niž od úřadu dostávala zaplaceno.

MF DNES získala objednávky služeb lobbistky. Zda za peníze odvedla práci, zatím není jasné.

Řeší ji i státní zastupitel­ství

Štědré je k Mrencové hejtmanstv­í dosud, když s Marketingo­vým centrem uzavřelo smlouvu na 400 tisíc platnou až do podzimních krajských voleb. Jako součást další zakázky mělo centrum zpracovat seznam témat, která by měla zlepšit obraz krajského úřadu. Za 40 tisíc.

To přitom podle expertů vzbuzuje podezření. „Marketing a PR jsou měkké služby, jejichž plnění je obtížné vyčíslit. Setkáváme se následně s tím, že si veřejná instituce najme pracovníka, kterého dobře přeplatí. Tentýž pracovník pak dělá politickou kampaň, na kterou politické straně následně poskytne výrazné slevy, vlastně za veřejné peníze,“uvedl Martin Kameník z protikorup­ční organizace Oživení. Podle mluvčí kraje Windové kontrola kraje zatím na nic problemati­ckého nepřišla. Tomu, jestli kraj skutečně v případě Mrencové za veřejné peníze dostal odpovídají­cí služby, se věnuje už i brněnské státní zastupitel­ství. Ve věci totiž už padlo několik trestních oznámení.

„Státní zástupce se případem zabývá, ale zatím nemáme žádný závěr, protože je to celkem čerstvé. Bližší informace nelze poskytovat,“řekl náměstek městského státního zastupitel­ství v Brně Jaroslav Paul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia